Het verkoopproces van Rolf Benz is al sinds oktober bezig. CEO Jürgen Mauß van Rolf Benz laat telefonisch aan Interior Business weten dat het een pittige tijd is op het hoofdkantoor van het Duitse zitmeubelmerk. Kuka Home is de uiteindelijke koper van Rolf Benz, het Duitse Interstuhl was ook in de race. De reden van de verkoop zijn de financiële moeilijkheden van de vorige eigenaar, de Hüls Gruppe. Vanwege herstructurering stond Rolf Benz in de etalage.
De verkoop heeft nadrukkelijk niets te maken met tegenvallende resultaten bij Rolf Benz. Integendeel, zegt Mauß. “2017 Is voor ons een goed jaar geweest, we schrijven positieve cijfers.”

Productie blijft in Duitsland

Voor Jason Furniture, ofwel Kuka Home, is de reden van de aanschaf uitbreiding van Rolf Benz als ‘luxury brand’ op de Chinese markt. Daar gaat Kuka zodra de verkoop helemaal rond is mee aan de slag, dat zal over acht weken zijn. Mauß legt uit dat de Chinezen heel goed begrijpen dat Rolf Benz een luxury brand is. Het plan is om het merk op de Aziatische markt via mono brand stores weg te gaan zetten en niet via de eigen winkels van Kuka Home. De productie van de zitmeubelen blijft in Duitsland, ook het management blijft gewoon Duits. “Dat is onderdeel van de aantrekkingskracht van het merk op de Aziatische markt”, licht Mauß toe. “Het stukje luxury zit ‘m niet alleen in het uiterlijk van de meubelen, ook in de productie. En daar is de Chinese consument gevoelig voor.” Garanties dat het productie permanent in Duitsland blijft zijn er echter niet.

Jason Furniture (ofwel Kuka Home) heeft 99,92 procent van de aandelen in handen van Rolf Benz AG en Co en 100% van de aandelen van RB Management AG. In de jaren ’90 is Rolf Benz van een beursgenoteerd bedrijf weer een privé bedrijf geworden. De resterende 0,08% aandelen liggen bij aandeelhouders die toentertijd weigerden te verkopen.

Interior Business meldde eerder al dat Rolf Benz voor 42 miljoen aan de Chinezen zou zijn overgedaan.