Sander Blaauwendraad van Sit Design is sinds 17 augustus met pensioen. En sinds 17 augustus gaat de zitmeubelleverancier Sit Design verder als Sit Design International. Blaauwendraad senior is niet volledig uit beeld, de bestuurders van deze nieuwe BV zijn Henry van Os (van Cartel Living) en Blaauwendraad senior. Zijn kinderen, Samien en Sanco Blaauwendraad, hebben in deze constructie de ruimte om zich verder te ontwikkelen, met Van Os als ervaringsdeskundige. Samien is de creatieveling, Sanco is sterk met de cijfers en planning. In de praktijk verandert er voor klanten van Sit Design niets, alleen aan de bedrijfsnaam wordt International toegevoegd.

Henry van Os, Samien, Sander en Sanco Blaauwendraad

 

Op 1 april dit jaar vierde Sit Design het 40-jarig jubileum. Sander Blaauwendraad begon zijn onderneming in Beusichem in 1978. Voor die tijd zat hij ook al in de meubelen; hij werkte in IJsselstein bij Starclass onder de gebroeders Kok. Door verschillen van inzicht en een grote ondernemingsdrang begon Blaauwendraad voor zichzelf en trok naar Beusichem.

De Meuvo was toentertijd in Beusichem gevestigd en Blaauwendraad dacht: “Ik wil dicht bij het vuur zitten.” Dat bleek een goede gedachte. In de veertig jaren van Sit Design groeide Beusichem uit tot het Meubelhart van Nederland en vestigden zich nog veel meer bedrijven in het Betuweplaatsje. Sander noemde zijn nieuwe bedrijf nog even Starline, maar werd teruggefloten. Sindsdien is het Sit Design.

Ervaring opdoen 

Henry van Os en de drie Blaauwendraden zijn aangeschoven om te vertellen over het nieuwe bedrijf en hoe het verder gaat. Sander begint: “Ik word te oud voor het vak. Ik ben nu 76 en tijdens de najaarsbeurs straks in het Meubelhart hoop ik 77 te worden. De kinderen hebben nu beide hun opleidingen afgerond, hebben beide hun sterkte kanten en willen graag verder in de meubels. Maar ze zijn jong, 22 en 24. Ze hebben tijd en ruimte nodig om zich te ontwikkelen, te groeien en om ervaring op te doen.”

Er werken twaalf mensen bij Sit Design, de productie van de zitmeubelen gebeurt in Polen, bij een fabrikant die exclusief voor het Nederlandse bedrijf werkt. Samien is alweer drie jaar actief betrokken bij het bedrijf. Sanco heeft dit jaar zijn diploma gehaald en werkt sindsdien officieel bij Sit Design. Beiden zijn altijd al betrokken bij het bedrijf, bijvoorbeeld tijdens beurzen en andere gelegenheden. Samien zegt: “We willen door, maar de verantwoordelijkheid voor personeel en voor alle klanten klanten is groot. Daarom is het prettig dat onze vader naar een oplossing heeft gezocht waarin we de ruimte krijgen om in onze rol te groeien, met alle ervaring en hulp van hem en die van Henry van Os.”

Cartel 

In de nieuwe BV hebben Blaauwendraad en Van Os gelijke delen. Van Os staat tevens aan het hoofd van Cartel Living, Nederlandse maker van zitmeubelen uit Culemborg voor het midden tot hoge segment. Cartel begon in 1986 met het ontwerpen en maken van moderne zitmeubels voor het eigentijdse interieur en blinkt uit in modulaire banken waarmee oneindig kan worden gecombineerd. Het uitgangspunt is dat een bank er is om op te leven met het gezin en met vrienden, of juist om alleen op te ontspannen. Henry van Os legt uit: “Sit Design bedient de onderkant van het midden van de markt. Met Cartel bedienen we de bovenkant. De collecties vullen elkaar dus aan. Als klanten van ons zoeken naar verbreding van hun aanbod in een lagere prijsklasse, kan Cartel weinig voor ze betekenen en Sit Design juist ontzettend veel. Andersom werkt het hetzelfde: wie naar een verbreding zoekt aan de bovenkant van de markt komt met Sit Design niet uit.”

Continuïteit 

Blaauwendraad nam het initiatief om met Cartel Living te gaan praten over een nieuwe bedrijfsconstructie. Enerzijds heeft dat te maken met de opvolging en continuïteit van zijn eigen bedrijf, anderzijds heeft dat te maken met de marktomstandigheden. “De vrije markt heeft het zwaar”, vertelt hij. “De papa- en mamawinkels worstelen met de omzetten en met opvolging. Het gevolg daarvan is dat de markt zich concentreert en daarmee komen de verhoudingen tussen vraag en aanbod anders te liggen. Als leverancier moet je daar een antwoord op hebben om te zorgen dat het gelijkwaardig tweerichtingsverkeer blijft. Ons antwoord is om samen op te trekken met Cartel.” Van Os en Blaauwendraad waren er snel uit. De eerste gesprekken vonden ongeveer een half jaar geleden plaats.

Synergie 

Voor de goede orde: Cartel Living en Sit Design International blijven twee aparte bedrijven, met ieder hun eigen collecties en stijl. Wel passen de bedrijven qua cultuur en filosofie goed bij elkaar en zal er op termijn op de achtergrond een en ander worden samengevoegd, zoals in de computersystemen. Klanten kunnen gewoon blijven rekenen op de gebruikelijke service. Tijdens de najaarsbeurs in het Meubelhart wordt een aantal nieuwe modellen getoond. Cartel presenteert zich zoals gebruikelijk in De Woonindustrie.