Van 21 tot en met 24 juni organiseert Messe Frankfurt drie beurzen tegelijk: Techtextil, Texprocess en Heimtextil Summer Edition. De derde is van januari vooruitgeschoven naar juni en dat komt deze keer goed uit volgens organisator Messe Frankfurt: “Er zal een bijzondere synergie zijn tussen de deelnemers en de bezoekers van deze drie beurzen.”

Bestuurslid van de Messe Frankfurt Detlef Braun: “We hebben elkaar te lang niet gezien als beurs, deelnemers, bezoekers en pers. Ik kijk er dan ook naar uit om eind juni iedereen weer te mogen begroeten. De pandemie is over het hoogtepunt heen, maar er zijn nieuwe uitdagingen: prijzen voor grondstoffen, taransport en logisitek en energie stijgen schrikbarend. Er is te weinig mankracht aanwezig in de textielindustrie. Juist daarom moeten we elkaar weer zien en spreken in Frankfurt: hoe gaan we om met deze uitdagingen?” De beurzen vallen samen met de Frankfurt Fashion Week, een mooie extra bijkomstigheid volgens Braun. Hij wijst op de oorlog en de gevolgen voor de beurzen: “Deelnemers en bezoekers uit Rusland en Witrusland zijn niet welkom op onze beurzen.” Tot slot wijst hij op de samenwerking van Messe Frankfurt wereldwijd (waar het 58 textielbeurzen organiseert) met de SDG (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. “Voor ons is het streven naar duurzaamheid bij het organiseren van beurzen net zo vanzelfsprekend als dat het voor onze deelnemers en bezoekers is.”

Dirk Vantyghem is bestuurslid van Euratex, de Europese vereniging van textielproducenten. Deze beroepsvereniging brengt 160.000 bedrijven bijeen met 1,5 miljoen medewerkers en een totaalomzet van 162 miljard euro omzet in 2021. Na een dip in het tweede kwartaal van 2020 steeg de omzet tijdens de pandemie, waarbij interieurstoffen sneller stegen dan kledingtextiel. “Het vertrouwen in de industrie was vanaf eind 2021 weer groter, maar de energiecrisis, problemen in de sypply chain en de onzekerheid over de oorlog gaan zeker zorgen voor een terugloop in de omzet dit jaar.” Hij wijst op de Green Deal van de EU, waarbij klimaatneutraal produceren, het versterken van de lokale textielindustrie en de verbetering van de globale positie van de Europese textielindustrie voorop staan: “Er is een level playing field nodig voor en binnen Europa. Free but fair trade. Daarnaast wil de EU een digitaal productpaspoort voor producten waarbij herkomst en samenstelling van producten helder en eenduidig worden gecommuniceerd. Overproductie en overconsumptie moeten worden tegengegaan. En er komt een nieuw ecolabel voor textiel. Hoe dan ook: fast fashion is uit de mode, circulaire producten zijn de toekomst.” Voor de Belg gaan het streven naar zoveel mogelijk duurzaamheid en concureentie hand in hand: “Maar we hanteren samen dezelfde nieuwe standaard.”

Olaf Schmidt is namens Messe Frankfurt verantwoordelijk voor textielbeurzen en benadrukt de synergie van de drie evenementen eind juni in Frankfurt: “Dit is de gelegenheid bij uitstek om nieuwe contacten te ontmoeten en de oude aan te halen. Er is geen QR code meer nodig voor entree, mondkapjes zijn niet meer verplicht. Maar we houden ons uiteraard aan de veiligheidsvoorschriften: online ticket boeken, we ventileren extra goed en we maken alles constant schoon in de hallen.” Er hebben zich voor de zomereditie van Heimtextil 800 deelnemers aangemeld en er is ruimte voor extra exposanten. “We moeten eerlijk zijn, niet iedere trouwe deelnemer had zin om te wachten tot juni om nieuwe producten te laten zien. We rekenen er op dat tijdens de volgende editie, gewoon weer in januari 2023, deze partijen weer terugkeren. Deze zomereditie is dus eenmalig.” De deelnemers die zich tot nu toe hebben aangemeld komen van over de hele wereld, ook weer vanuit de Verenigde Staten en India. “We richten ons op zowel inkopers van grote ketens als zelfstandige retailers.De Trend Space, die altijd veel bezoekers trekt, is in hal 4.0 en duurzaamheid en het terugdringen van het gebruik van grondstoffen staan daar centraal onder de naam Next Horizons. De materialenbibliotheek van Franklin Till is er weer, maar ook keurmerken als Blaue Engel en Grüne Punkt staan op de beurs.”

Elgar Straub is bestuurslid van de Duitse vereniging van machinebouwers voor de textielindustrie, VDMA. Deze club is partner van de beurs Texprocess, waar dus textielmachines te zien zijn. Ook hij signaleert uitdagingen als schaarste aan grondstoffen (ook voor het bouwen van machines), langere levertijden, gestegen kosten voor arbeid en energie en een tekort aan beschikbare mankracht. Daarnaast ziet hij de opkomst van Slow Fashion als tegenhanger van Fast Fashion, beide trends worden volgens hem met name gevoed door social media. “Het langer meegaan van kleding en van textiel, de nadruk op eco textiel en recyclen. Het zijn verschijnselen waar wij als machinebouwers ook mee te maken hebben. Daarnaast zien we de opkomst van tweedehandskleding, het repareren en zelfs leasen van kleding als verdienmodel. Ik vind het prima dat dit tegenwicht voor telkens iets nieuws kopen en grondstoffen uitputten in opkomst is, maar hoe gaan we daar mee om als industrie?” Hij pleit voor kleinschalige productie op lokaal niveau, dichtbij de consument, met flexibele machines waarbij digitalisering en het minimaliseren van problemen die bij een globale supply chain ontstaan worden weggenomen. “De vraag naar maatwerk in textiel, het rekening houden met individuele eisen van consumenten, past ook beter bij kleinschalig, flexibel en lokaal produceren.” Hij wijst op zero waste cutting (dus minimaliseren van snijverlies) en 3d printen van stoffen als nieuwe ontwikkelingen in de machinebouw. Ook Straub is bezorgd over de directe toekomst: “De orders lopen nog door dankzij de lange levertijden maar de verkoop van nieuwe machines is aan het dalen. De oorlog maakt alles onzeker in de wereld. Maar ik besluit positief: de beurs in juni is het moment bij uitstek om elkaar weer te ontmoeten. Op afstand communiceren via digitale wegen is praktisch maar ik ben het wel zat nu.”

Michael Jänecke is namens Messe Frankfurt verantwoordelijk voor de beurzen Techtextil en Texprocess. Hij wijst op de 1.100 deelnemers die zich tot nu toe hebben aangemeld voor deze technische textielbeurzen (Techtextil laat vezels, garens en weefsels zien voor tal van industriële toepassingen en loopt dus altijd gelijk op met de machinebeurs Texprocess), een goed teken. Daarnaast zijn er landenpaviljoens, waarbij de Belgen, Italianen en Zwitsers er zelfs twee hebben (een voor Techtextil en een voor Texprocess). Voor zij die niet naar Frankfurt kunnen komen is er een digitaal platform voor netwerken, presenteren en overleggen dat actief is vanaf 2 weken voor tot 2 weken naa de beurzen. Ook zullen er awards worden uitgereikt aan deelnemers die zich onderscheiden in duurzaamheid. “Denk aan waterbesparing, een gekend nadeel van textielproductie. Maar ook aan het minimaliseren van productieafval.” Hij wijst al op enkele kanshebbers, zoals kleding met ingebouwde powerbanks en textielbesparing in de auto-industrie, waar gemiddeld 30 kilo textiel per auto wordt gebruikt op dit moment. Hij ziet als grootste uitdaging, naast de eerder genoemde factoren, het blijvend aantrekken van jonge arbeidskrachten die gevoel hebben voor digitale productieprocessen: “De traditionele textielindustrie heeft nu eenmaal een imago van laagopgeleid, fysiek zwaar werk. De productie van de toekomst vraagt juist om hoogopgeleide mensen die processen aansturen en verbeteren. De industrie moet zich aantrekkelijker presenteren.”

Van 21 tot en met 24 juni kunnen we allemaal in Frankfurt gaan kijken of dit gaat lukken.