Er is veel te doen over de gevolgen van grondstoftekorten op de industrie en bouw. Wat betekenen deze tekorten voor retailbedrijven die aan het eind van de toeleveringsketen staan zoals meubelzaken en elektronicawinkels? Retailbedrijven krijgen mogelijk te maken met prijsverhogingen vanuit de industrie die de hogere grondstofprijzen, transportkosten en inkoopprijzen doorberekent. Dat melden Gerarda Westerhuis en Henk Hofstede van ABN Amro in hun sectoranalyse.

”Daarnaast hebben de retailers last van gebrekkige leveringen en langere levertijden van producten uit voornamelijk Azië, waardoor de prijzen verder worden opgestuwd. Wat zijn hiervan de consequenties voor consumentenprijzen?”

Meubelfabrikanten zien grondstoffenprijzen al enige tijd stijgen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa, meldt het European Furniture Industries Confederation (EFIC) al in maart van dit jaar. Meubels zullen hierdoor duurder worden, al blijkt dat nog niet uit onderstaande grafiek. Voor de productie van meubels worden diverse materialen gebruikt zoals hout, textiel, staal, plastic, schuimrubber en glas. Voor een goed functionerende industrie zijn een voorspelbaar en constant aanbod van deze materialen essentieel.

Bij tuinmeubelen is een grilliger beeld te zien. Veel tuinmeubelen worden in Azië geproduceerd. Het zijn relatief grote producten waarvan een beperkt aantal in een container passen. Hogere transportkosten kunnen dan over een beperkt aantal goederen verdeeld worden. Het lijkt erop dat productieschaarste en hogere transportkosten doorberekend zijn aan de retailer en vervolgens in de verkoopprijzen van tuinmeubelen. Vanwege het seizoenskarakter dalen prijzen normaliter na de zomer. Uit de grafiek blijkt echter een flinke toename in de consumentenprijs na de zomer van 2020.

Lees hier de gehele analyse.