Het jaarlijkse hoogtepunt tijdens de Meubelbeurs is volgens de organisatie de bekendmaking van de Balthazars. Gezien de opkomst, leeft deze prijs bij de Belgische en buitenlandse fabrikanten/exposanten. In tegenstelling tot andere jaren, heeft de jury bijzonder lang moeten delibereren.

De delibererende juryleden waren: Marie-Anne Desiere, frances van der Steen, Veerle Windels en Hans Le Compte. Zij hebben de volgende winnaars gekozen:

 

Best Of Belgium: MOBITEC – Blossom

”Wat een tafel, wat een constructie, wat een manier van hergebruik. De kolompoot opent zich als de kelk van een ontluikend tulp. Het blad ligt op de toppen van de twee blaadjes. Het is de moeite waard om even door de knieën te gaan. Dan zie je hoe subliem ze gefineerd zijn, in twee richtingen. Hun inwendige constructie blijft geheim. Het tafelblad is gefineerd met brede lamellen in een mozaïek-/patchwork patroon. Dat is zo minutieus uitgekiend, dat er geen restafval overblijft. Ga je voor de uittrektafel, dan kun je losse tussenbladen veilig opbergen in een bijzondere, beschermende draagtas. Hoezo bijzonder? Omdat de materialen uit de slapende voorraad komen, zoals stoffen die al jaren uit collectie zijn. Dat past perfect in de duurzaamheidsgedachte!”

Laureaten:
Theuns – Napoli
Michel Denolf – Ritmo

 

Best International: KLER -Cheers

Wat een metamorfose. Wat een stoere bank! Zit ik inderdaad bij de goede firma? Ja, ja, dat klopt! Met deze bank zet je een statement neer. De essentie van deze nieuwe designlijn is een geraffineerd minimalisme, gebaseerd op twee goniometrische basisvormen. De cilinder voor de armen en de kubus voor de zitting. Hoe simpel en toch zacht kunnen die zijn? Je voelt je geborgen, krijgt een gevoel van ontspanning, ultieme rust. Het model straalt een en al zachtheid of comfort uit. Het resultaat mag gezien worden. Ga zitten en geniet.

Laureaten:
Cacio – Woodland
EgoItaliano – Pongo

 

Love at first sight: THE BEDS – Pola

”Je ziet het en wil het spontaan van dichterbij bekijken, eigenlijk in close-up bestuderen, van top tot teen aanraken. Hoe kunstig kan hout bewerkt worden? Hoe intrigerend en imponerend kan vakmanschap zijn. Alles draait om de rondhouten stijlen. Ze lopen volledig door, dragen de kasten en het bed. Ze beginnen als poot en eindigen in het bovenblad van de kasten. Dat is precisiewerk! Hier herken je het oog van de meubelvakman. Bij het bed flankeren de stijlen het hoofdbord. En dan dat nachttafeltje? Je tilt het op en dan…. Sta je met een tafeltje voor ontbijt op bed in je handen! Wat een geweldige feel-good vondst! Overigens wordt dit ontwerp doorgetrokken naar alle soorten meubilair, voor de slaap- en woonkamer.”

Laureaten:
Passe Partout – Plectrum
Kler – Emotion

 

Innovation: SOFAR -so far so good

So far, so good, so THE best for our future. Een circulair bank-concept met een service-model en take-back systeem. De bank die je hele leven met je meegroeit of inkrimpt. De basis kun je altijd omruilen of inwisselen voor een groter of kleiner formaat. De kussens werken volgens een ‘plug and sit’ systeem. De bank die bewust gebruikt maakt van mono-materialen. De kussen zijn bekleed met afritsbare hoezen bijvoorbeeld 100% pre-washed linnens. Vuil? Hup, in de wasmachine. Het kleurtje beu? De oude inleveren voor nieuwe hoezen. Het interieur bestaat uit cradle-to-cradle pocketveren: de zakjes zijn namelijk niet verlijmd maar punt gelast. Overigens ligt ‘the end of life’ van deze bank heel ver weg….

Laureaten:
Topstar – Outdoor stoel
Toon de Somer – Edo

Best of Design Street-Academy: Boukje Adriaensen – Lili

Volwassenen vinden het bijzonder, zo mooi vormgegeven, als een sierlijk object. Maar wat moet je ermee? Laat dat maar aan de kids over. Die lopen er meteen mee weg! Kantelen, draaien, schuiven, erin kruipen, wiebelen. Hoe kom je op het idee? Eigenlijk simpel: je verplaatst je in de leefwereld van een kind. Sterker nog, je neemt een kind, kijkt hoe de ukkepuk zijn gang gaat. Hoe hij naar hartenlust een eigen fantasiewereld creëert. Dat past helemaal in de Montessori-filosofie. Dit kindermeubilair siert ieder interieur, doe je echt niet weg. Het opgroeiende kind weet er altijd, ook later wel raad mee. Dit doe je nooit meer weg.