Tijdens Techtextil heeft Beaulieu Fibres een nieuw duurzaam garen voor het vervaardigen van textiel gelanceerd: Bio Circular Fibre.

Polyolefine garens en de combinatie van deze garens met een polyester op biobasis zorgen voor recyclebaar materiaal en het verminderen van de carbon footprint van de fabrikant die deze garens toepast. Onder de titel Route 2030 presenteert de Belgische garenfabrikant haar plannen om de weg naar een circulaire productieketen in te zetten. Een onderdeel daarvan is dit nieuwe garen: MONO-PP en BICO PP/PE in versies van 1,3-8,9 dtex. Voorzien van een ISCC Plus certificaat (ISCC staat voor International Sustainability and Carbon Certification). De garens zijn verkrijgbaar in alle gebruikelijke afwerkingen. Minder afhankelijk worden van virgin material voor toepassingen in nonwoven en engineered fibre zonder kwaliteitsverlies, aldus de fabrikant.

De eerste fabriek van Beaulieu Fibres die deze garens gaat maken staat in het Italiaanse Terni, tegen 2030 (let wel, dus over minder dan 8 jaar) moeten alle fabrieken van Beaulieu Fibres op deze manier produceren. Fossiel wordt vervangen door bio-based om in 2030 carbon neutraal te produceren. Deze toepassingen zien we niet snel terug in het interieurtextiel, maar dat wil niet zeggen dat deze techniek geen invloed gaat hebben op hoe meubel- en gordijnstoffen worden gemaakt. Nu zijn de toepassingen vooral bouwtechnisch met als bijkomend voordeel het lichte gewicht van de garens. De garens zijn sterker dan garens op oliebasis en gaan langer mee. En kuinnen dus ook nog eens worden hergebruikt.