Op 6 oktober 2023 opende Triennale Milano een tentoonstelling die enkele compositorische en methodologische kenmerken onderzoekt van Alberto Meda, een Italiaanse ingenieur en ontwerper wiens carrière meer dan 40 jaar beslaat. De hoofdrolspeler van een locatiespecifieke lichtinstallatie op de grote trap, bij de ingang van de tentoonstelling, is het project CHIAROSCURA, een eigentijdse herinterpretatie van de klassieke luminator gecreëerd door Alberto samen met zijn zoon Francesco, die speciaal voor de setting is aangepast op verschillende hoogtes.

Voor de tentoonstelling ‘Alberto Meda: Spanning en Lichtheid’, gehouden op de Triennale van Milaan als eerbetoon aan de grote Italiaanse meester, te zien van 6 oktober 2023 tot 16 maart 2024, heeft Foscarini – gebaseerd op een project van Meda zelf – een locatiespecifieke installatie geproduceerd voor de grote trap van de Triennale, met 34 CHIAROSCURA-lampen – 17 aan elke kant van de treden – allemaal op maat gemaakt, van de grootste met een hoogte van ruim vijf meter (552 cm) tot de kleinste met een hoogte van slechts 57 centimeter.

CHIAROSCURA is een voorbeeld van het vermogen van Foscarini om in te spelen op de specifieke behoeften van architecten en interieurontwerpers en belichaamt het innovatieve karakter van het merk. Een licht dat voortkomt uit de hedendaagse wereld, met een onderscheidende persoonlijkheid die vertrouwt op het specifieke lichteffect en de originele verhouding tussen vorm en functie.

CHIAROSCURA is ontworpen door Alberto samen en zijn zoon Francesco. CHIAROSCURA is de eigentijdse herinterpretatie van de klassieke luminator. CHIAROSCURA valt op door zijn eenvoudige aanwezigheid en kan licht uitstralen over 360°.

Samen met Foscarini hebben de Medas de werking van de lamp uitgebreid, waardoor een driehoekige structuur in geëxtrudeerd aluminium is ontstaan, uitgerust met LED’s: een ‘kooi’ waarbinnen een extrusie in opaline plastic is geplaatst om het licht te verspreiden.