De Aftrap: voorwoord van de uitgever

Interior Business Magazine, September 2022

‘Gemis’

Ik weet nog dat ik me in 2002 voor het eerst meldde in het toenmalige Home Trade Center om mijn uitklapstandje met vakbladen op te bouwen. Vanaf zo’n standje worden beursexemplaren gedistribueerd op de beursvloer en abonnementen verkocht en nieuwe adverteerders ontmoet. De aimabele Hans Raanhuis, helaas een aantal jaren geleden onverwachts overleden, hielp me vriendelijk en wees me een plaatsje toe waar ik mocht opbouwen, du moment ik me met mijn spullen meldde in het centrum.

Directeur was in die tijd Dick de Vries. Ik heb hem nooit gesproken, al deed ik de nodige pogingen om ‘elkaar’ te groeten. Heel af en toe zag ik hem op de beurs haastig aan mijn standje voorbijlopen, gewapend met wat flessen champagne om uit te delen aan wat exposanten waarvoor hij een of andere prijs verzonnen had, met in het kielzog een ietwat te gretige fotograaf van de concurrent. Soms heb je dat, dat je op een afstand al merkt dat een klik er niet in zit. De Vries werd vervangen door TCN-man Guido Louwerse en later de charmante, warme persoonlijkheid Anne-Marie Burger.

Toch voelde ik me in 2002 al direct thuis in het centrum. Het plaatsje dat ik toebedeeld kreeg was bij de doorloop richting de toenmalige ‘lifetyle tent’ tussen de stand van Lenselink Furniture en Van Rees Meubelen in. Ik zag ze met een grote glimlach kijken, door die vitrine heen, hoe ik liep te kloten om dat standje op te zetten. Die irritante matten waaraan de blow-ups opgehangen werden, gleden er steeds vanaf. Uiteindelijk had ik het helemaal voor mekaar. Met mijn bezwete hoofd en inmiddels kletsnatte overhemd deponeerde ik mijn bladen op het tafeltje en in de rekken. ‘’Koffie?’’, hoorde ik een stem roepen, met een tongval die mij wel heel erg bekend in de oren klonk. ‘’Heb je ook een watertje’’, vroeg ik. ‘’Ja natuurlijk gozer. Kom binnen. Jij komt ook uit Den Haag, ik hoor het al.’’ Het was Marco van Rees van Van Rees Meubelfabriek. Hij bleek uiteindelijk een van de aardigste en liefste mensen uit de branche te zijn. Al snel leerde ik ook zijn broer Sen en zijn inmiddels overleden, markante vader meneer Van Rees kennen. ‘’Ik zie je morgenavond wel voor het biertje na de eerste beursmaandag,’’ riep Sen me toe.

Er zouden nog vele biertjes volgen in het centrum. Bij dat biertje ontmoette ik ook overbuurman Arend Teerink van Lenselink Furniture, ook hij is nog altijd een goede branche vriend. Arend exposeert inmiddels zeer succesvol in het Meubelhart. Ook Van Rees Meubelen verliet het centrum. Ik mis ze.

Het biertje, dat was wel een dingetje. Op alle beurzen die volgden werden de maandagen vaste prik afgesloten met gezellige borrels, eindigend met de beveiliging, al voor de vijfde keer aankloppend bij de stand. Marty Hanegraaf was vaak ‘the host’, een geweldige gastheer die de gehele avond de knoppen van de geluidsinstallatie met veel passie bediende. Vaste gasten waren onder andere de lieve Ria van der Kleij, Martin Adelmund en Marcel Keijser.

Marty is er helaas ook niet meer. Hij overleed veels te jong. Ik mis hem ook.  De sfeer in het centrum was er warm en gezellig en is dat nog altijd. Ik kom er graag. Naast het fantastische aanbod van meubelen, zijn de exposanten in Nieuwegein gewoon geweldige mensen. Ik heb het de afgelopen maanden zo vreselijk druk gehad met de uitgeverij dat ik veel te weinig in het centrum ben geweest om even gezellig bij te kletsen met Jan en Edwin en de exposanten. Dit geldt overigens ook voor het ETC in Culemborg. Daarom kijk ik meer dan ooit uit naar de beurzen! Ik hoop u te treffen!

Richard van der Hak

Uitgever Interior Business Magazine

richard@businesscontentmedia.nl