Ikea zou op grote schaal de rechten van de werknemers hebben geschonden. Dat stelt de internationale vereniging van vakbonden Uni Global Union. Afgelopen donderdag diende de bondsvereniging een klacht in bij het Nederlandse contactpunt van de OESO. De Nederlandse regering moet de klacht nu gaan onderzoeken.

Ikea medewerkers in verschillende landen zochten contact met een vakbond of wilden zich verenigingen om onderwerpen aan te kaarten zoals stressvolle werkomstandigheden, oneerlijke werkschema’s, het beleid bij ziekte, seksuele intimidatie en andere vormen van oneerlijke behandeling. Dat heeft het management in verschillende landen tegen proberen te werken. In de klacht is te lezen over het ‘falen van Ikea’s management’ bij het inperken van vakbondsacties in onder meer de VS, Portugal en Ierland.  “Het topmanagement van het bedrijf negeerde herhaaldelijk de rode vlaggen van werknemers en vakbonden over schendingen van rechten in hun winkels over de hele wereld”, zegt secretaris-generaal Christy Hoffman van Uni Global Union. In de klacht zijn juridische dossiers en interviews met werknemers meegenomen

Ikea is in Nederland gevestigd, vandaar dat er hier aan de bel wordt getrokken. De regering is verplicht om multinationals die in Nederland zijn gevestigd te houden aan de OESO-richtlijnen zoals arbeidsrechten en de vrijheid van vereniging.