Index van oktober duikelt in het rood

door | nov 1, 2018 | Interior index, Nieuws

De afgelopen maand is de stand van de Interior Index fors onderuit gegaan. De index sloot de maand oktober af op een stand van -1,8, wat een daling van 7,6 punten ten opzichte van de voorgaande maand betekent. De daling wordt met name veroorzaakt door negatieve cijfers over de weekomzetmutaties van woonwinkels en de ontwikkelingen op de woningmarkt. Maar ook het consumentenvertrouwen loopt terug. Voor de laatste keer dat de index in het rood stond moeten we terug naar februari 2015. De afgelopen paar maanden is het sentiment onder woondetaillisten ook omgeslagen; het optimisme is verdwenen.

Weekomzetmutaties woondetaillisten
De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten daalde de afgelopen maand met bijna zes punten. Deze deelindicator is in oktober daardoor uitgekomen op -7,9. In de voorgaande maand was er ook al sprake van een forse daling. 28 Procent van de woondetaillisten noteerde in oktober een toename van de weekomzet tegenover 36 procent een daling. Van de woondetaillisten verwacht 25 procent dat in de komende maand de winkelomzet een stijging zal laten zien. Dat is acht procent minder dan in de voorgaande maand. 36 Procent voorziet een omzetdaling; dat is maar liefst negen procent meer ten opzichte van september. Daarmee is het optimisme voor de komende maand in de woondetailhandel flink afgenomen. Deze ontwikkeling is al vanaf begin 2018 gaande, maar versterkt de afgelopen maanden.

%

Omzetontwikkeling woonwinkeliers stijging

%

Omzetontwikkeling woonwinkeliers daling
  • Consumenten vertrouwen september 2018
  • Consumenten vertrouwen oktober 2018

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in oktober 2018 voor de derde maand op rij minder positief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalt 4 punten en komt uit op 15. Consumenten oordelen in oktober voor de derde maand op rij minder positief over de economie. Consumenten zijn iets minder positief over hun financiële situatie en zij vinden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen industrie veranderde in oktober 2018 nauwelijks. Het vertrouwen ging van 5,7 in september naar 5,9 in oktober, maakt het CBS bekend. Het vertrouwen van producenten is de afgelopen drie maanden redelijk stabiel. Producenten in de industrie waren in oktober positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder.

  • Producentenvertrouwen september 2018
  • Producentenvertrouwen oktober 2018

Verkochte woningen

Woningmarkt
Volgens het Kadaster laat het aantal verkochte woningen een sterkte daling zien ten opzichte van vorig jaar. In september 2018 zijn er 16.449 woningen verkocht. Dat is 20,3 procent minder is dan in september 2017. In september 2018 daalde vooral het aantal transacties ten opzichte van een jaar terug in de leeftijdsgroepen 25- tot 35-jarigen (-23,8%) en 35- tot 45-jarigen (-20,2%). Al een half jaar op rij zien we dat vooral de jongste kopers, onder de 35 jaar, minder kopen.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.