Interieurtrends 2025: een zoektocht naar balans en duurzaamheid

Array Sofa van MDF Italia Design
Onzekerheid en klimaatverandering dwingen ons om anders naar onze leefomgeving te kijken. De interieurtrends van 2025 zijn een reactie hierop. Mindful Minimalism, Green Brutalism, en een optimistische kijk op de toekomst komen samen in een zoektocht naar balans en duurzaamheid. Ontdek hoe deze trends onze ruimtes en ons leven vormgeven. Door: Eva Hendrix, trendonderzoeker, lifestyle expert en eigenaar van Trends and Changes.
Mindful minimalism
De basis van de minimalistische filosofie is een bewust, intentioneel leven, gekenmerkt door producten en materialen met strakke lijnen en rommelvrije ruimtes. Mindful Minimalism gaat echter verder dan dat. Het draait niet om strikte regels, maar om het creëren van ruimtes die de mentale en fysieke gezondheid bevorderen. Innerlijke rust, mindfulness en verbinding staan hierbij centraal, wat een holistische en zelfs spirituele dimensie toevoegt. Zoals bijvoorbeeld Audo Copenhagen (foto’s). Er wordt bewust gekozen voor niet-giftige, milieuvriendelijke producten die de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren, en tijdloze, hoogwaardige meubelstukken die ontworpen zijn om lang mee te gaan, wat bijdraagt aan afvalvermindering.

Array Sofa van MDF Italia Design
OPVALLENDE KLEUREN EN BANKINNOVATIES
Het kleurenpalet voor deze trend is een mix van neutrale tinten zoals Dark Lava, Dark Puce, Chestnut, Dark Vanilla en Champagne. Naast de kleuren zijn er innova- tieve bankontwerpen die zowel functioneel als duurzaam zijn zonder het esthetische aspect te verwaarlozen. Strakke banken met opbergoplossingen zorgen ervoor dat de ruimte optimaal benut wordt en opgeruimd blijft, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en ontspanning. Banken met zachte, afgeronde vormen, zoals de Array Sofa van MDF Italia Design (zie foto), creëren daarnaast een warme, uitnodigende sfeer die bijdraagt aan ontspanning en stressvermindering.

Audo Copenhagen
GREEN BRUTALISM
Waar Mindful Minimalism streeft naar een serene en rustige omgeving, kiest Green Brutalism voor een meer industriële, krachtige benadering. Deze stijl omarmt de rauwe schoonheid van onbewerkte materialen zoals beton en staal. De stijl is geïnspireerd op het architecturale Brutalism, dat authenticiteit, functionaliteit en de schoonheid van ruwe materialen combineert. Natuurlijke eigenschappen van beton, staal en glas worden benut om krachtige en doelgerichte ruimtes te creëren, waarin de #nowaste-filosofie centraal staat. Ruwe, onbewerkte oppervlakken spelen een belangrijke rol. Biomaterialen en gerecyclede elementen hebben de voorkeur boven gepolijste, glanzende afwerkingen, vanwege hun lage impact. Green Brutalism weerspiegelt een verschuiving naar een bewustere, ecologische levensstijl. De onvolmaaktheden van materialen dragen bij aan hun unieke charme en worden gekoesterd.

Brutus Dining Chair 101 Copenhage
ROBUUSTE MEUBELS EN (OLIJF)GROEN
De meubels hebben strakke, monolithische ontwerpen met een nadruk op functionaliteit en materialiteit. De stijl is eenvoudig en krachtig. Qua kleur zien we een belangrijke verschuiving: waar in Brutalism vooral grijs gebruikt, is de boventoon bij Green Brutalism olijfgroen. Deze gedempte tint voegt diepte toe zonder de ruimte te domineren en creëert een kalmerende, natuurlijke sfeer die ontspanning en welzijn bevordert. Het is een betrouwbare keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, lang houdbare kleur. Deze nieuwe brutalistische benadering biedt een opvallend contrast met zachtere, minimalistische stijlen en voegt een blijvende, architectonische aanwezigheid toe aan binnenruimtes.

Seear-Bud Ross x Woodwrights
DARK JAPANDI
Na de robuuste en onbewerkte esthetiek van Green Brutalism, biedt Dark Japandi een meer verfijnde en serene sfeer. Ondanks hun verschillen, delen beide stijlen een waardering voor natuurlijke materialen en een gevoel van rust. Dark Japandi is een moderne interpretatie van de Japandi-stijl. Hoewel het de strakke lijnen en minimalistische aanpak behoudt, zie je scherpere hoeken en grotere contrasten, met rijke kleuren zoals houtskool, middernachtblauw en bosgroen. Natuurlijke materialen zoals donker hout en tastbare stoffen voegen warmte en textuur toe. Ondanks het donkerdere kleuren- palet straalt de stijl een serene en verfijnde sfeer uit. Geïnspireerd door het Japanse concept van ‘shinrin- yoku’ integreert Dark Japandi de natuur in het interieur en bevordert het een kalmerende, tijdloze elegantie, waarbij licht, schaduw en organische schoonheid in balans zijn.

Origin made
RUSTIGE RUIMTES MET ZORGVULDIGE DETAILS
In de ruimtes worden natuurlijke elementen, zoals planten en hout, toegepast om een connectie met de natuur te creëren en rust te bevorderen. Patronen en vormen zijn geometrisch en lineair, wat een gevoel van orde oproept en verwijst naar traditionele Japanse kunst, waarin strakke lijnen en eenvoudige vormen vaak worden toegepast. De details zijn zorgvuldig uitgewerkt en minimalistisch, met nadruk op de schoonheid van eenvoud. Naden en overlappingen worden subtiel toegepast om een strak uiterlijk te creëren.
CRAFTMANSHIP REDISCOVERED
De nadruk op vakmanschap en aandacht voor detail in Dark Japandi komt ook terug in de trend Craftsmanship Rediscovered. Beide trends vieren de unieke kwaliteiten van handgemaakte producten en de connectie tussen maker en object. Hoewel standaardisatie en snelle productie de norm zijn geworden, groeit de waardering voor handgemaakt werk. Massaproductie heeft producten betaalbaarder en toegankelijker gemaakt, maar heeft ook geleid tot een groeiend gevoel van vervreemding. We verlangen naar meer betekenis, authenticiteit en duurzaamheid in onze leefomgeving.

La Geria Lanzarote slider
WAAROM KIEZEN VOOR HANDWERK
Handgemaakte producten dragen een persoonlijke stempel van de maker en zijn vaak duurzamer, gemaakt van natuurlijke materialen en ontworpen om lang mee te gaan. Een mooi voorbeeld is de Coconut Chair, ontworpen door Giulio Manzoni en gemaakt van gerecycled cellulose. Ook gaat de herontdekking van handwerk hand in hand met een toenemende waardering voor traditie en ambacht. Er is een groeiende behoefte voor producten met een verhaal, die doorgegeven zijn door generaties heen. Kijk maar naar de opkomst van vintage. Het maken van dingen met de hand biedt ook een vorm van ontspanning en mindfulness. Dit menselijke element het besef dat een echt persoon tijd, energie en zorg heeft besteed aan een product voegt een emotionele waarde toe die vaak ontbreekt in massaproductie. Bij merken als Onshus komt dit al sterk naar voren.

Helle Maradahl
HOPEFUL JOY
Na de aardse tinten en natuurlijke materialen van de vorige trends introduceert Hopeful Joy een levendig en optimistisch palet. Deze trend is een verfrissende reactie op de onrustige wereld en onzekere tijden. Het weerspiegelt een ode aan het leven, aan optimisme en aan een duurzame toekomst. De zachte elegantie van vrolijke pastelkleuren wordt gecombineerd met de dynamiek van ombré-effecten, waarin lichte kleuren geleidelijk in elkaar overlopen. Opvallende glanzende en 3D-geprinte materialen versterken deze trend. Het resultaat is een dromerig, surrealistisch interieur dat uitnodigt tot comfort, ontspanning en een gevoel van geluk. In de kern ligt deze trend echter in het beschermen van onze planeet. Door te kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout, bio-hars, textiel en gerecycled plastic. Met Hopeful Joy creëer je een interieur dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een positieve impact heeft op je mentale welzijn en aanzet tot een bijdrage aan een betere wereld.

Coconut Chair Giulio Manzoni
2025 ÍS HOOPVOL
De interieurtrends voor 2025 tonen dat er een groeiende behoefte is aan ruimtes die niet alleen mooi, maar ook functioneel, duurzaam en bevorderlijk voor de mentale gezondheid zijn. Door te kiezen voor natuurlijke materialen, tijdloze ontwerpen en duurzame producten kunnen we interieurs creëren die zowel stijlvol als betekenisvol zijn. Samen kunnen we werken aan een mooiere en betere toekomst.

Kleed Aldfhild Kulperm
Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business Magazine, editie december 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding