JYSK heeft als bedrijf de Global Recycled Standard-certificering (GRS) behaald. Daarmee zet de internationale retailer een belangrijke stap in het vergroten van de hoeveelheid gerecyclede materialen in de producten.

JYSK verkoopt al enkele jaren GRS-gecertificeerde producten met gerecyclede materialen. Met een GRS-certificering als bedrijf legt de internationale retailer hier nu meer nadruk op. De certificering houdt in dat JYSK voldoet aan de eisen van GRS voor onder andere documentatie van gerecyclede materialen.

De Global Recycled Standard (GRS) is een internationale, vrijwillige norm die gerecyclede materialen verifieert en volgt vanaf de recycler tot het eindproduct. Om de traceerbaarheid te garanderen, moeten alle schakels in de toeleveringsketen gecertificeerd zijn, ook JYSK als bedrijf.

“De GRS-certificering van JYSK als bedrijf is een belangrijke stap om onze klanten meer producten aan te bieden die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Al een aantal jaren gebruiken we gerecyclede materialen in van alles, van onze kussens tot glazen vazen. Met de certificering zorgen we voor een nog hogere mate van traceerbaarheid en documentatie van de materialen”, zegt Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing bij JYSK.

500 GRS-gecertificeerde producten

JYSK heeft al meer dan 500 GRS-gecertificeerde producten in het assortiment. De volgende stap is het definiëren van een concreet doel.

“Wij geloven in GRS als een grondige en geldige certificering met betrekking tot gerecyclede materialen. Als we een product op de markt brengen als een product met gerecyclede inhoud, willen we zeker zijn dat de gerecyclede materialen ook echt gerecycled zijn. Het is een zeer complexe procedure om dat in de toeleveringsketen te controleren, maar het GRS-systeem helpt ons daarbij en we kunnen profiteren van hun werk- en controlesysteem”, zegt Lars Ringtved Nielsen, Compliance & Quality Director.

Een belangrijke reden waarom JYSK voor GRS heeft gekozen, is dat de certificering steeds meer materialen dekt, zoals polyester en katoen. Dit maakt het zeer relevant voor JYSK als bedrijf met een breed scala aan verschillende producten.

Meer producten van gerecycled materiaal

Het verhogen van de hoeveelheid gerecycled materiaal in de producten is een belangrijk onderdeel van JYSK’s werk op het gebied van duurzaamheid. Het aantal producten dat geheel of gedeeltelijk is gemaakt van gerecyclede materialen neemt toe.

“Naast de GRS-gecertificeerde producten die het GRS-logo dragen, hebben we ook veel andere producten die een bepaald percentage gerecycled materiaal bevatten. Voor ons is een beetje gerecycled materiaal beter dan helemaal geen gerecycled materiaal, ook als die producten niet het GRS-logo dragen. We kunnen onze GRS-certificering als bedrijf nog steeds gebruiken om ook de traceerbaarheid van dat materiaal te waarborgen”, zegt Peter Andsager.

Wat is GRS?

De Global Recycled Standard (GRS) is een internationale, vrijwillige norm die gerecyclede materialen verifieert en volgt vanaf de recycler tot het eindproduct. Het GRS stelt ook strenge sociale en milieueisen. Bovendien mogen chemicaliën die mogelijk schadelijk zijn niet worden gebruikt in GRS-gecertificeerde producten.