Alessandra Zini (1969) treedt per 1 september aan als CEO en CSO van IKEA Nederland. Zini volgt Paul de Jong op, die deze functies 3,5 jaar bekleedde en begin dit jaar afscheid nam van het Zweedse woonwarenhuis. De Italiaanse Zini werkt al ruim 22 jaar bij Ingka Group – de grootste franchisenemer van het IKEA concept – en is op dit moment Global Employee & Labour Relations Manager.

Zini begon haar carrière bij IKEA in 2001 als trainee in Milaan, Italië. Ze vervulde sindsdien verschillende managementrollen en was onder andere Market Manager van IKEA Rome en IKEA Portland (VS). In 2017 vertrok Zini naar Frankrijk en werd daar deputy-CEO van IKEA Frankrijk. Sinds twee jaar is zij Global Employee & Labour Relations Manager van Ingka Group. In die rol is ze verantwoordelijk voor een gezonde en open werkomgeving binnen Ingka Group.

Vanaf september 2023 staat Zini als CEO aan het roer van IKEA Nederland en gaat ze leiding geven aan de circa 6.000 medewerkers. Haar voornaamste taak is het realiseren van verdere groei van IKEA om de positie als marktleider en betekenisvol merk in Nederland te versterken. Daarnaast zal Zini focussen op het verder ontwikkelen van online en offline winkelgemak en waarbij ze IKEA een bron voor wooninspiratie wil laten zijn.

Alessandra Zini: “Ik voel me vereerd om het Nederlandse team te mogen versterken en voort te bouwen op het geweldige werk dat hier al is verricht om IKEA toegankelijker, betaalbaarder en duurzamer te maken. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van IKEA voortkomt uit de toegewijde medewerkers. Ik zal de eerste peride dan ook gebruiken om zo veel mogelijk collega’s te ontmoeten en hun kennis en ervaring mee te nemen in onze plannen. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendig IKEA, waarbij we oog hebben voor elkaar en als bedrijf een positieve impact hebben op de wereld om ons heen.”