Afgelopen vrijdag zijn de Olympische Spelen van 2020 alsnog in Tokyo begonnen. De organisatie heeft te kampen met meerdere problemen, een er van is de beschuldiging dat deze Spelen helemaal niet zo duurzaam zijn als dat de organisatie beweert. De organisatie gaat in de tegenaanval met meerdere voorbeelden.

Spelen met een minimale impact op het milieu, zo wil Tokyo 2020 de geschiedenisboeken ingaan.  Daarvoor heeft de organisatie een plan opgesteld: olympics.com/tokyo-2020/en/games/sustainability/sus-plan.

De meeste faciliteiten zijn dezelfde als tijdens de eerste Spelen in Japan van 1964, zij het gerenoveerd naar moderne maatstaven. De podia en de medialles zijn gemaakt van hergebruikte materialen, de bedden hebben veel aandacht gekregen en bestaan uit gerecycled karton. Een rapport van de Universiteit van Lausanne heeft de genomen maatregelen echte betiteld als oppervlakkig, gericht op PR doeleinden en met nauwelijks een impact op het milieu. Zo is er bij de bouw van veel faciliteiten nog steeds gebruik gemaakt van nieuwe kunststoffen.

Deze editie is de op twee na meest duurzame, aldus het rapport. Wat met name opvalt is dat er in 1964 in Tokyo 5.500 atleten meededen, nu zijn het er meer dan 12.000. Dit draagt hoe dan ook bij aan een minder duurzaam karakter. Maar alsnog hierbij een aantal duurzaam bedoelde oplossingen van deze spelen:

De Olympische toorts is gemaakt van materialen uit huizen die werden verwoest tijdens de tsunami van 2011. De vlam loopt op waterstof in plaats van op een fossiele brandstof. Dit geldt ook voor het Olympisch vuur in het Japan National Stadium.

Atleten en officials worden rondgereden in de e-Palette van Toyota, een minibus met verlaagde vloer en zonder uitstoot van gassen.

De medailles van ontwerper Junichi Kawanishi zijn gemaakt van hergebruikte metalen, onder andere uit oude smartphones, gedoneerd door de Japanse bevolking.

De befaamde bedden van fabrikant Airweave bestaan uit hergebruikt karton. Ook de matrassen bestaan uit hergebruikte materialen (polyethyleen vezels die volgens de fabrikant oneindig kunnen worden hergebruikt). De bedden zouden zo zijn geconstrueerd dat sex tussen atleten (en daardoor de kans op besmetting met COVID-19) zou worden ontmoedigd. Inmiddels kent iedereen de filmpjes van vrolijk stuiterende atleten op de bedden. Van de 18.000 bedden worden er 8.000 hergebruikt voor de Paralympics in Tokyo later deze zomer.

Het Japan National Stadium (foto bovenaan) heeft een dragend houten frame gekregen. Hout als opslag van carbondioxide is bekend, maar het hout dat voor dit stadion is gebruikt komt van een firma uit Singapore die het minder nauw neemt met certificaten en die beschuldigd wordt van roofbouw en het illegaal kappen van regenwouden.

Nike heeft de skateboard-, basketbal- en voetbalteams die gesponsord worden door het merk uit Oregon gestoken in kleding van gerecyclde PET flessen van Coca Cola.

400.000 gedoneerde lege flessen wasmiddel zijn gebruikt voor het maken van het erepodium in het Japan National Stadium. Het podium, ontworpen door kunstenaar Asao Tokolo, is 3D geprint. Foto van Issei Kato/POOL/AFP.