Kantoren staan steeds vaker (gedeeltelijk) leeg in ons land maar voor kantoormeubilair Sedus Stoll geldt dat het vorig jaar een groei in omzet van 8,8 procent heeft kunnen noteren. De verkoop steeg naar 259,1 miljoen euro. Wanneer men in ogenschouw neemt dat de totale verkoop voor kantoormeubilair met slechts 0,6 procent steeg in 2023 dan is die 8,8 een opmerkelijk getal.

Er kwam voor 247, 3 miljoen euro aan orders binnen en dat geeft het bedrijf uit het Duitse Dogern ook veel vertrouwen voor dit jaar. “Sedus Stoll AG is winstvol gegroeid vorig jaar”, aldus Daniel Kittner namens de raad van bestuur van Sedus Stoll AG. “Onze vernieuwende benadering van productontwikkeling betekent dat we in staat zijn om ons aan te passen aan de wensen van klanten naar nieuwe manieren van werken. Dat is terug te zien in de resultaten die mede te danken zijn aan ons dealernetwerk. Onze nieuwe producten voor 2024 zijn niet alleen een afspiegeling van nieuwe trends op werkplekken, ze vormen deze trends op een actieve wijze.”

Met het openen van de nieuwe Futura 2 fabriek in Geseke afgelopen september is het bedrijf in staat om pieken in productie nog beter op te vangen. Een deel van het productieproces is nu geautomatiseerd, zoals het snijden van panelen, en dat levert tijdwinst op. Onder de noemer Work and the City-the temptation Office heeft het bedrijf een aantal oplossingen gelanceerd voor een thuisgevoel op een kantoor in de stad. Ontwerper Robin Rizzini heeft hiervoor een speciale sofa ontworpen die zowel huiselijk als functioneel is op een werkplek. Andere nieuwe modellen zijn de se:flair draaistoel, de duurzame lounge stoel se:lounge en de se:lab flip tafel die snel opgeklapt kan worden.

“Als antwoord op de groeiende wens naar een betere balans tussen werk en privéleven is het belangrijk om producten te ontwerpen die zowel functioneel als huiselijk zijn, voor mensen die zelf hun werk indelen”, aldus Kittner. Vergeet niet dat dit met name voor Duitsland aardverschuivingen van jewelste zijn: nergens is de traditionele kantoorcultuur met Herr Schmidt en Frau Stieleke zo sterk als bij onze Oosterburen. Thuiswerken is al helemaal uit den boze vanwege de wettelijke aansprakelijkheid voor werkgevers voor hun medewerkers tijdens het woon-werk verkeer en thuiswerken en daar een ongeluk krijgen betekent dat de werkgever voor de kosten verantwoordelijk is. Dus iedereen zichtbaar aanwezig op kantoor, maar het moet er wel iets gezelliger op worden, zo snapt men ook bij Sedus Stoll. “Trends als digitalisatie, flexibel werken en mensen die zelf hun werk mogen indelen is waar we rekening mee moeten houden.” Nogmaals, voor ons al jaren gesneden koek maar niet over de grens.

Het bedrijf streeft ernaar volgend jaar al klimaatneutraal te opereren. In 1993 zei Christof Stoll al dat ecologie en economie geen tegenovergestelden zijn maar onafscheidelijk zijn. Hij kreeg in 1993 een onderscheiding van het Wereld Natuur Fonds vanwege zijn verdiensten in duurzaam produceren. Dertig jaar later zegt het bedrijf: volgend jaar zijn we klimaatneutraal. Dat geldt zowel voor beide fabrieken in Dogern en Geseke als voor de rest van het bedrijf. “Onze directe uitstoot van CO2 moet eind 2025 30 procent minder zijn en eind 2030 nog eens 20 procent minder. Onze vloot (auto’s en vrachtauto’s dus) stoot eind 2025 20 procent minder CO2 uit en door anders te denken over onze energiebehoefte brengen we deze ook terug met 60 procent eind 2025. De verpakkingen optimaliseren zorgt voor 15 procent minder uitstoot en 80 procent van het hout dat we gebruiken komt uit duurzame bosbouw eind volgend jaar.”

EcoVadis, een extern beoordelingsbureau, heeft de plannen bekeken en onderscheiden met een gouden award (wat dat ook moge inhouden) en hiermee behoort Sedus Stoll tot een exclusief gezelschap van 5 procent van de bedrijven wereldwijd die aan deze standaard voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen voldoet. Een ander certificaat die het bedrijf heeft behaald is SA8000 voor sociale verantwoordelijkheid op de werkplek en slechts 14 bedrijven hebben dit certificaat in Duitsland. Tot slot gaat het bedrijf tijdens Orgatec 2024 in Keulen maar ook daarvoor (dus in twee fasen) nieuwe producten lanceren. Ook dit is voor ons niet spannend maar Duitse fabrikanten houden nog erg vast aan beurzen als lanceerdatum. Iets ruim geheel nieuws voor de beurs presenteren is dus een doorbraak. “De beursstand op Orgatec 2024 is 1.050 vierkante meter groot en is gericht op beleven, niet alleen op bekijken, inspirerend en functioneel”, aldus Kittner.