Het Britse TFR Group is een groep van bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk onder andere matrassen en zitmeubelen terugneemt en opnieuw verwerkt tot nieuwe producten. 

TFR signaleert een toename in het aantal consumenten dat online hun meubelen doorverkoopt via apps en sites als Ebay, Vinted en Marktplaats (Marketplace in de UK). Ongeveer 40 procent van de Britten is bereid om spullen tweedehands te kopen om zo de planeet minder te vervuilen. Geld besparen in deze dure tijden is uiteraard ook een argument om dit te doen. TFR adviseert grote retailers om items terug te nemen, op te knappen en opnieuw te verkopen als alternatief voor het verkopen van nieuwe spullen, zoals meubilair.

Upcyclen, dus hergebruiken als een ander product, wordt ook bij de Britten steeds populairder dankzij televisieprogramma’s en online aandacht voor het thema. Opnieuw schilderen of stofferen bespaart ook op het kopen van nieuwe meubelen en dit besef dringt ook steeds meer door bij steeds meer Britten. Zo helpt supermarkt Aldi al met speciale pakketten om producten te repareren.

Het maken van duurzame keuzes als consument is een hot item: velen willen wel maar vinden een duurzame oplossing te duur, anderen halen de schouders op en kopen nog steeds alleen maar nieuwe producten. Maar de eerste groep groeit en de tweede groep niet. Er zijn ook steeds meer betaalbare alternatieven voor handen. Ook verpakkingsmateriaal wordt steeds duurzamer en hergebruikt PET is steeds meer een geaccepteerd materiaal aan het worden, ook voor de fabricage van matrassen en bedden.

TFR ziet deze ontwikkelingen als cruciaal op weg naar een circulaire economie. Terugnemen door retailers en repareren, hergebruiken en zoeken naar duurzaam materiaalgebruik is echt beter voor het milieu. Tijdens de pandemie werden er enorm veel matrassen besteld die een tijd op proef mochten worden genomen en weer werden teruggestuurd daarna. Een enorme toename in vrijwel ongebruikt afval waarmee het zoveelste stuk land werd opgevuld. Eventueel reinigen en doorverkopen levert de detaillist meer op en zorgt voor minder afval, aldus TFR.

Oprichter en CEO Nick Oettinger van TFR Group (waarbij de afkorting voor The Furniture Recycling staat) heeft veel ervaring met circulariteit. Meer lezen in het Engels? Klik op deze case studies: www.tfrgroup.co.uk/case-studies/