Het doek is gevallen voor de 29e editie van Proposte. De organisatie kirt van plezier en kijkt tevreden terug. ”Alle exposanten die deelnamen aan de 3 dagen durende vakbeurs in Cernobbio hebben hun tevredenheid geuit over het contact met inkopers uit de hele wereld. Zoals gebruikelijk kwam de Raad van Bestuur bij de sluiting van de vakbeurs bijeen om een besluit te nemen over de te vernieuwen organisatie. Piercarlo Viganò beëindigt zijn termijn van 3 jaar als voorzitter.

“Ik ben erg blij dat ik mijn termijn kan beëindigen na zo’n opwindende editie. De opkomst is met meer dan 30% gestegen en met name de deelname van buitenlandse bedrijven is met meer dan 45% gestegen”, aldus de scheidend voorzitter. “Ik ben ook meer dan gelukkig omdat mijn goede vriend en collega Alessandro Tessuto, van Clerici Tessuto & C., uiteindelijk aan mijn smeekbeden heeft toegegeven en ermee heeft ingestemd om de nieuwe voorzitter van Proposte te worden voor de komende drie jaar. Ik zal blijven bijdragen aan de organisatie van de beurs als directeur van Proposte en voorzitter van Ascontex”.

De volledige Raad van Bestuur van Proposte wordt vernieuwd: Mauro Cavelli geeft de teugels door aan zijn zoon Matteo, die zich zal voegen bij Tessuto, Viganò, Marco Parravicini van Parà en Diego Vercellino van Sirio Tendaggi. Het voltallige bestuur dankt het aftredende bestuurslid Mauro Cavelli voor zijn waardevolle bijdrage, geleverd gedurende meer dan twintig jaar samenwerking.

69 exposanten presenteerden hun nieuwe collecties op Proposte 2022 en de bezoekers kregen een algemene preview van de materialen, ontwerpen en kleuren in de Padiglione Centrale. De natuurlijke invloeden vielen op, zowel in het uitgebreide gebruik van garens gemaakt van plantaardige vezels, met enkele experimenten in het gebruik van ongebruikelijke soorten en mengsels, als in het kleurenpalet, gedomineerd door warme natuurlijke tinten als aanvulling op de groene en blauwe tinten. Altijd aanwezig zijn off-white en neutrale kleuren toegepast op nieuwe vezels en dessins. De prints bestaan voornamelijk uit dierlijke en botanische motieven.


Bouclé- en slubgarens worden vaak gebruikt, waardoor de stoffen een stevige en onregelmatige textuur krijgen. Met metallic garens en gelamineerde afwerkingen wordt geëxperimenteerd in zowel gordijnen als meubelstoffen. Een toenemend aantal exposanten besteedde bijzondere aandacht aan duurzaamheid, zowel vanuit het standpunt van de productiecyclus als bij de presentatie van nieuwigheden die worden gekenmerkt door de keuze van gerecycleerde materialen. “Ik zou graag alle exposanten oprecht willen bedanken. Exposanten die hun vertrouwen in Proposte blijven tonen door hun exclusieve collecties in Villa Erba te presenteren,” zei directeur Massimo Mosiello “De beurs bevestigt zijn status als internationaal uitstalraam. Deze editie telde 70% buitenlandse bezoekers en 30% Italiaanse bezoekers”.

“Proposte laat al 29 jaar in Villa Erba de uitmuntendheid van onderzoeken en experimenten in textiel voor woninginrichting en -inrichting zien en is een vlaggenschip tentoonstelling voor ons. Wij beschouwen het als een prioriteit om met de organisatoren van Proposte samen te werken en hen onze steun te verlenen. Het toegenomen aantal bezoekers is zeker ook voor ons een bron van voldoening, en wij maken van de gelegenheid gebruik om de organisatoren te feliciteren voor hun professionalisme en expertise.”

Proposte is een wereldwijd vlaggenschip voor Italië, dat ook voor nevenactiviteiten grote voordelen oplevert,” voegde Piero Bonasegale, directeur van Villa Erba, eraan toe.