Van 8 tot en met 13 april vindt in Milaan de 63e editie plaats van de bekendste meubelbeurs ter wereld, de Salone del Mobile. Met meer dan 2.100 exposanten, waaronder 168 nieuwkomers en 91 merken die na afwezigheid terugkeren en bezoekers uit 150 landen wordt dit wederom een internationale bijeenkomst van aanbieders en inkopers.

De hernieuwde nadruk op de commerciële functie van de beurs werd een paar jaar geleden ingezet, voor experimenten en radicale vernieuwing is de focus verschoven naar evenementen in de stad zelf die tegelijkertijd plaatsvinden onder de paraplu van Milan Design Week 2025 waar de beurs zelf ook onder valt. Deels zijn er evenementen onder de vlag van de Salone maar grotendeels gebeurt de Design Week buiten de beurs om, zoals in het geval van Masterly in het Palazzo Giureconsulti. Het centrale thema van de beurs zelf is Thought for Humans, dat op meerdere manieren kan worden opgevat; meubeldesign met in gedachten zoveel mogelijk mensen (lees: klanten) als doelgroep lijkt de meest voor de hand liggende gedachte. Zoals gebruikelijk zullen de meeste bezoekers geen acht slaan op het thema, het is slechts een vlag die de lading al dan niet dekt. Als het aan de Salone ligt wordt er gewoon weer flink ingekocht door iedereen.

Traditie en cultuur

Meer dan ooit hamert de beurs op traditie (63 jaar oud), grote aantallen in bezoekers en deelnemers, handelssucces en kwaliteit van de getoonde collecties wat betreft esthetiek, functionaliteit, technische innovatie en duurzaamheid op een commercieel aanvaardbare wijze. Alsof de beurs wil zeggen: die designshows in de stad zijn leuk, maar zit er wel business in? Het tekent de twee gezichten van de stad begin april. De beurs wil zich toch ook graag van een culturele kant laten zien met 4 paviljoens (twee op de beurs en twee in de stad). Robert Wilson heeft in het Castello Sforzesco een installatie genaamd Mother gebaseerd op het werk van Michelangelo. Es Devlin presenteert Library of Light in de Pinocateca di Brera met een ‘baken van kennis’ bestaande uit 2.000 boeken (zie hierboven). Op de beurs zelf zijn een installatie te zien van regisseur Paolo Sorrentino en een hotelinterieur met muziek van Mahler door Pierre-Yves Rochon. In de stad wordt overal aangekondigd dat de beurs weer gaat plaatsvinden en ook de Design Kiosk op het Piazza della Scala met dagelijks gasten uit de wereld van design is weer geopend.

Euroluce en SaloneSatellite

Zoals altijd wisselen Eurocucine en Euroluce elkaar af om het jaar en dit jaar is het weer de beurt aan verlichting. Met 306 exposanten, waarvan 45 procent van buiten de Italiaanse grenzen. Binnen- en buitenverlichting plus straatverlichting komen aan bod en er is een International Lighting Forum met sprekers en masterclasses door, bijvoorbeeld, solar designer Marjan van Aubel, de planten neuroloog Stefano Mancuso en de Britse antropoloog Timothy Ingold. Uiteraard is er ook de Salone Satellite voor designtalent jonger dan 35 jaar met deze keer meer dan 700 designers uit 36 landen en 20 internationale designscholen. Het thema is: New Craftmanship: A New World, met extra aandacht voor handgemaakte producten. En dan is er duurzaamheid: niet zozeer op de voorgrond bij de exposanten maar de beurs zelf heeft een ISO 20121 certificaat ontvangen. Maria Porro, President van de Salone (foto hierboven): “We bouwen voort op het succes van de combinatie van business, cultuur en netwerken. Dit jaar benadrukken we het aantrekken van inkopers uit zowel bestaande als nieuwe markten met duurzaamheid als deel van de commerciële aantrekkelijkheid van de getoonde collecties.” Het zijn bewoordingen die tot een paar jaar geleden ondenkbaar waren uit de mond van de beursdirecteur. Toen stond de beurs veel meer in het teken van abstracte concepten en pionieren in design en materialen.

Uitdagende tijden

Claudio Feltrin, President van de Italiaanse meubelfederatie FederlegnoArredo over deze editie: “Het zijn uitdagende en onzekere tijden en deze week is de meest uitdagende voor de Italiaanse meubelindustrie en de supply chain die hieraan vastzit. Maar onze geschiedenis toont aan dat juist in moeilijke tijden onze vernieuwing een crisis in kansen ombuigt en deze boodschap zal luid en duidelijk klinken vanuit de hallen op de beurs. Evengoed sluiten we onze ogen niet voor de realiteit: De Duitse en Franse exportmarkten staan onder druk, de Amerikanen dreigen met tarieven en onze thuismarkt kwakkelt eveneens. Daarom kijken we dit jaar op de beurs met name naar de landen in opkomst als bezoekers en mogelijk afzetgebied. Deze beurs heeft altijd om een internationaal bereik gedraaid en dit zal deze keer meer dan ooit moeten blijken.” Hij staat op de foto hierboven.

Comfort en veiligheid

Wat we kunnen zien op deze Salone zal voor een groot deel in het teken staan van meubeldesign dat inspeelt op een behoefte aan comfort in een onzeker tijdsgewricht. Of zoals Linteloo, een van de exposanten, het verwoordt: “Het zijn turbulente tijden. En in deze volatiele wereld hebben wij behoefte aan een gevoel van veiligheid, meer dan ooit. Dus koesteren wij onze familie, onze vrienden, het geluk dat wij vinden in de schoonheid van de natuur, van kunst, van boeken, van muziek. Zelfzorgzaamheid is balsem voor de ziel. En de beste zelfzorgzaamheid vinden we thuis, waar we de deur naar de buitenwereld achter ons kunnen sluiten.” Tijdloos design;  praktisch, mooi en elegant. Artifort kiest voor aanwezigheid op de beurs en in de stad, bij Masterly in het Palazzo Giureconsulti, met de focus op tijdloze modellen van bekende namen Jasper Morrison (nieuw model Vega en Vega Lounge Chair) en Pierre Paulin (een heruitgave van een mid-century model). Ook hier speelt comfort en terugvallen op wat bekend en vertrouwd is een rol. Dit geldt eigenlijk ook voor Arco, dat de tafel Vision van Boonzaaijer en Mazairac uit 1985 herintroduceert op de beurs. Leolux kiest voor Double Up als thema van de stand: kijk vanuit een andere hoek naar wat bekend lijkt en je krijgt een nieuw inzicht. Ook nieuw is de loungestoel Sen, ontworpen door studio Yabu Puschelberg. Voor de meeste exposanten geldt het aloude motto: we laten niet van tevoren zien wat er nieuw is, kom zelf maar langs in Milaan en laat je verrassen.

 

Nederlanders en Belgen in Milaan

De Nederlandse deelnemers aan deze editie zijn Eichholtz (hal 1 E01 F04 F09), Pieter Adam/ VOF Lumière (hal 3 L24), Satelliet Originals (hal 7 C36), Brand van Egmond (hal 10 C06) Quasar (hal 10 A09), Linteloo/Piet Boon (hal 11 E20 E22), Jansen Furniture (hal15 A51), Artifort/Lande (hal 22 B39), Functionals (hal 22 A28), Moooi (hal 22 A08 B07), Arco (hal 24 D28), Leolux (hal 24 C23), Tuuci (hal 24 C27) en Van Rossum (hal 24 D25).

De Belgische exposanten: Dome Deco (hal 1 E09), Umbrosa (hal 1 E12), Escapade (hal 3 G26), Gommaire (hal 3 G22), Jardinico Parasols (Hal 3 E32), Jati Kebon (Hal 3 F25 F27), Louis De Poortere (Hal 3 G26), Mazu (hal 3 G22), Sofa Dome (hal 3 F30), Soho (hal 3 E28), WR-Inspired (hal 3 F30), Heatsail (hal 4 D28 en hal 18 A01 B02), Cineak (hal 5 A09), Ghekiere Industries (hal 5 B21), Indera (hal 5 A09), Joli (hal 5 B21), Renson Outdoor (hal 7 C03), Royal Botania (hal 9 E06 E08), Hind Rabil Lighting Studio (hal 10 C02), Kreon (hal 10 A11), TossB (hal 10 C07), Jori (hal 11 H22 H24), Ethnicraft (hal 14 D30), Gardeco Objects (hal 14 C38), Manutti (hal 14 C25), Morpho by Tomorrowland (hal 14 C33),  AP Collection (hal 18 A01 B02), Arlu (hal 18 A01 B02), ecoBirdy (hal 18 A01 B02), Evolution 21 (hal 18 E15), Fontein & Bova (hal 18 A01 B02), Heerenhuis (hal 18 A01 B02), Limited Edition (hal 18 B01 BIS),  Liz Tables (hal 18 A01 B02), Muundo/ Paul Rogers/ PR Living (hal 18 A05 A09), Extremis (hal 22 A12 A14), Atelier Vierkant (hal 24 D20) en Bulo (hal 24 D12).

Belgofurn heeft als promotietak voor de Belgische meubelindustrie onder de vlag van Fedustria twee paviljoens ingericht: hal 18 A01 B02 en hal 3 G26 E28. De loungebar als ontmoetingspunt is op de stand in hal 18.

Voor meer informatie: www.salonemilano.it