INretail heeft twaalf aandachtspunten die de retail sterker maken gedeeld met de politieke partijen met oog op de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober aanstaande. Alle politieke partijen schrijven deze weken hun verkiezingsprogramma’s. Retailers staan voor grote uitdagingen en daarom is een nationale visie voor de sector nodig vindt INretail. Met een jaaromzet van 145 miljard euro en bijna 900.000 banen is de retail enorm belangrijk voor de economie, leefbaarheid en werkgelegenheid van Nederland.

De retail verandert volop en dat heeft ook effect op Nederland. Blijvend is dat de sector mensen en functies verbindt in wijken, dorpen en steden en ook regio’s. INretail pleit daarom voor een overkoepelende, nationale visie op de retail. In Brussel is eerder een Europese visie gepresenteerd, de Retail Transition Pathway, en INretail  pleit voor een hierop aansluitende Nederlandse variant.

Alle aanbevelingen die INretail doet voor de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen maken de retail sterker. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van de hoeveelheid en complexiteit van regels die retailers ervaren, verlaging van werkgeverslasten en een pleidooi voor aanpakken van grote internationale spelers zoals Temu en Shein die aan dezelfde regels en veiligheidseisen zouden moeten voldoen als iedereen. Ook de aanpak van diefstal en agressie is in de adviezen uitgewerkt, net als het vergemakkelijken van het aannemen van nieuwe medewerkers en versnelling van innovatie en digitalisering. De volledige lijst met twaalf aanbevelingen lees je hier.

INretail roept alle politieke partijen op om de aandachtspunten over te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Dat helpt om de retail sterk en toekomstbestendig te maken en Nederland economisch krachtig en aantrekkelijk voor iedereen te houden. De foto van de plenaire zaal van de Tweede Kamer is van Jeroen van der Meyde.