Het eerste weekend van april vindt de zevende editie plaats van Design Icons Amsterdam, een van de grootste vintage meubelbeurzen van Europa. De stands waren 5 maanden voor tijd alweer volgeboekt, eerder dan ooit. Dat is extra bijzonder, want de verkoopbeurs breidt uit met 11 stands, waardoor 75 professionele handelaren uit binnen- en buitenland samenkomen in De Kromhouthal in Amsterdam-Noord.
De groeiende interesse in vintage is te zien bij het Design Icons publiek: mensen willen karakter toevoegen aan hun interieur en dan het liefst op een duurzame manier. De meubels en lampen op de beurs zijn vaak 50 of 60 jaar oud, ze hebben `een verhaal`. Maar wat daarnaast aantrekt, is de vormgeving. In de 20e eeuw zijn grote iconen ontworpen: denk aan de Egg chair van Arne Jacobsen. Denk aan de geliefde Eames kuipstoelen en de Rood-blauwe stoel van Rietveld. Het is de periode van het modernisme: met meubel designs door bekende ontwerpers als Braakman, Wegner, Bertoia, Mies van der Rohe en Panton. De standhouders hebben elk hun eigen specialisme, van Nederlands tot Italiaans, van teak houten meubelen tot stoer industrieel, van beroemde klassiekers tot betaalbaar vintage.
In een tijd waarin veel winkels enkel online verder gaan, is Design Icons een unieke kans om zoveel vintage design in het echt te zien. Met de mogelijkheid om rond te struinen, te proefzitten, in kastjes gluren en een praatje te maken met de verkoper die graag meer over zijn stukken vertelt. Maar Design Icons is gelukkig geen toonzaal: alle gepresenteerde stukken zijn te koop en direct mee naar huis te nemen.
Design Icons Amsterdam vindt plaats in de karakteristieke Kromhouthal, aan de noordzijde van het IJ. Het uitlopen van de volle 140 meter die de hal lang is, wordt beloond met een prachtig uitzicht op het stadscentrum en voorbijvarende schepen. Verse koffie en cappuccino’s worden bereid op de beursvloer. Zin om een bezoek aan Design Icons te combineren met lunch of diner? Vis-restaurant STORK grenst aan de beurs en is het gehele weekend geopend.