Tussen alle nare verhalen die het gevolg zijn van het coronavirus is het leuk om af en toe een mooi project naar voren te halen. Via MaterialDistrict is dit deze keer Freebooter; een Amsterdamse woning met een maritiem tintje. En dat ligt niet alleen aan de wel zeer letterllijk vertaalde naam.

Bureau GG-Loop tekende voor het ontwerp. Opvallend is dat als materialen alleen hout, staal en glas is gebruikt: materialen waarvan je een schip bouwt. De 2 duplex woningen (120 vierkante meter per stuk) werden door echte ambachtslieden in ekaar gezet. Architect Giacomo Garziano had de leiding. Het cross laminated timber (CLT) en het staal werden prefab off site voorbereid. CLT is 10 procent goedkoper dan beton en het energieverbuik van de woningen is bijna nul. Dit is te danken aan 24 zonnepanelen, wandisolatie en lage temperatuur vloerverwarming.

Bijna 100 procent van het hout is PEFC gecertificeerd. Het hout slaat 1225 kubieke meter CO2 op, dat is vergellijkbaar met 700.000 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto. Of het jaarlijkse energieverbruik van 87 reguliere woningen. Freebooter staat op het Zeeburgeiland.