Joost van der Vecht krijgt uit handen van Jeroen Junte de ARC21 Meubel Award overhandigd. Beeld Cynthia van Dijk

De Occony Peak Chair is uitgeroepen tot winnaar van de ARC21 Meubel Award. De jury is vol lof over de bedrieglijke eenvoud van het ontwerp. Daarnaast heeft zij veel waardering voor de wijze waarop de bijzondere materiaalexperimenten zijn uitgewerkt tot een circulair product.

De Peak chair is de eerste stoel vervaardigd van afvalpapier. Deze is afgewerkt met FSC-gekeurd fineer of pure wol met een vulling van kokoshaar, een restproduct uit de plantaardige olie-industrie. Het metalen frame heeft een biobased coating.

Circulaire belofte

Alle onderdelen zijn demontabel, zodat deze eenvoudig zijn te vervangen of aan het einde van de levensloop van de stoel opnieuw zijn te gebruiken. Serviceplanning en lifecycle tracking kan via een QR-code. Het toegankelijke ontwerp met enkele welgekozen, eigenzinnige details spreekt een breed publiek aan, waardoor deze stoel zijn circulaire belofte ook waar kan maken.

De jury over de Peak Chair

De Occony Peak Chair onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. In een meubeltypologie die op een clichématige manier eenvormig is, onderscheidt dit ontwerp zich met een herkenbare uitstraling, zonder daarbij de doorsnee gebruiker te vervreemden. Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken.

De drie nominaties
In totaal waren drie ontwerpen genomineerd voor de ARC21 Meubel Award. De Occony Peak Chair nam het in de eindronde op tegen When recycling is (not) the answer van Studio Nienke Hoogvliet en Spaces Open Desk van Bs;bp. Daarvoor maakte de jury een selectie uit de veertien ontwerpen op de longlist die door de redactie van de Architect was samengesteld uit het totaal van 35 inzendingen.

De jury
De jury van de ARC21 Meubel Award bestond uit Ineke Hans (Ineke Hans Studio, juryvoorzitter), Giovanni Bellotti(Studio Ossidiana), Jeroen Junte (designcriticus) en Marieke Giele (de Architect, jurysecretaris).