Auping won de Circular Award Business met zijn circulaire matras Revive. De jury was lovend over het feit dat het matras 100% circulair is. “Circulaire economie draait nog vaak om het sluiten van kringlopen aan het einde van de levenscyclus van een product. Nog te weinig ziet de jury de volgende stap: producten zó ontwerpen dat ze makkelijk repareerbaar en volledig recyclebaar zijn. Auping heeft precies dat gedaan met zijn 100% circulaire matras.” De award werd uitgereikt door Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Negen partijen waren genomineerd, zes voor de Circular Award Business en drie voor de Circular Award Public. In een pitch gingen zij de strijd aan om de Awards in de wacht te slepen. De meest aansprekende pitch werd door zowel het publiek als de jury gekozen.

Jan-Joost Bosman, CEO Auping, nam de award met trots in ontvangst. “Het afgelopen jaar hebben we een absolute doorbraak gerealiseerd met het naar de markt brengen van een 100% circulaire matras. Alleen in Nederland worden al 1,5 miljoen matrassen per jaar weggegooid. In Europa zijn dat er op jaarbasis 35 miljoen”, licht Bosman toe. Matrassen zijn slecht recyclebaar en het grootste deel wordt op dit moment verbrand. De ‘Revive’ matras, ontwikkeld in samenwerking met DSM-Niaga, biedt de oplossing hiervoor. Het is een kwalitatief hoogwaardig matras waarvan alle materialen geschikt zijn voor hergebruik in een nieuwe matras. “We bieden deze matras ook aan in een leaseconstructie. Een volledig gesloten loop dus die mogelijkheden biedt voor zowel refurbishment als recycling, maar altijd zonder downcycling. De techniek stellen we open voor andere producenten”, aldus Bosman.

De prijzen zijn een initiatief van Nederland Circulair! in samenwerking met het Rijksbrede Programma ‘Nederland Circulair in 2050’. De prijzen gaan naar de meest iconische circulaire producten of projecten die laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Met 120 aanmeldingen was de competitie ook dit jaar weer sterk. De circulaire economie leeft volop in Nederland. Dat reflecteert zich zowel in de kwantiteit als kwaliteit van de aanmeldingen.