Dit voorjaar presenteert Kvadrat Minimal, een nieuw rolgordijn systeem, ontworpen door de bekende Franse ontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec. Met minimaal grondstofgebruik, totaal recyclebaar en geschilt voor meerdere toepassingen.

Om architecten en designers te ondersteunen in hun streven naar duurzame doelen lanceert Kvadrat Shade een online tool waarmee gemeten kan worden hoe lang het duurt totdat het punt van carbon neutraal break-even is bereikt met een product uit de Kvadrat Shade collectie.

Minimal is een oplossing voor rolgordijnen. De kern van het ontwerp is een bracket gemaakt van een enkele plaat staal, om zo het materiaalgebruik te minimaliseren. Minimal is sterk plus eenvoudig te monteren en te gebruiken. “Toen ik Minimal ontwierp heb ik het ontwerp helemaal uitgekleed. De schoonheid zit in de weinige componenten die met elkaar in balans zijn. Een systeem dat zichzelf uitlegt aan de gebruiker, sterk en helder”, aldus Erwan Bouroullec (de broers nemen altijd samen de credits voor hun ontwerpen, maar in de praktijk doet de ene meer bij een ontwerp dan de ander en dit wisselt af).

De stof kan eenvoudig worden verwisseld zonder het hele systeem te demonteren. De minimalistische uitstraling past in vrijwel ieder interieur. Minimal is er in 3 maten: S, M en L. Zowel voor de Twin Pull ketting als gemotoriseerd. Bij de S en M kan de breedte op aanvraag worden aangepast. De aluminium strook onderaan het gordijn is er in 3 kleuren. Bij een gemotoriseerde uitvoering zijn de mechanische componenten volledig weggewerkt aan de achterzijde van het systeem.

Volgens het Klimaatakkord van Parijs moet ieder gebouw vanaf 2050 net zero zijn in de uitstoot van CO2. De Kvadrat Shade stoffen bevatten metaaldeeltjes die zorgen voor thermisch comfort en voor een verlaging van de kosten voor het verwarmen en koelen van een ruimte. Plus de CO2 uitstoot wordt verlaagd door het toepassen van deze stoffen. Dit is dus vanaf nu meetbaar en zichtbaar dankzij de Carbon Neutrality Tool van de Deense stoffenfabrikant. De Shade stoffen houden hitte buiten maar bewaren de aanwezige warmte tijdens koudere momenten. Met de digitale tool kan carbon neutraal al in 12 maanden worden aangetoond bij het gebruik van de Kvadrat Shade stoffen.