De 48e editie van CIFF Shanghai staat op het punt van beginnen. Met de hoop dat de wereld weer langzaam stabieler wordt. De organisatie van de meubelbeurs heeft een groot aantal hallen over twee verdiepingen van de grootste beurshal ter wereld, het National Exhibition & Convention Centre in Hongqiao, bijna helemaal volgeboekt. De beurs is van 3 tot en met 6 september.

Het feit dat de beurs kan doorgaan wordt door de organisatie al bijna gevierd als een overwinning. Er zijn nog maar weinig internationale beurzen die al mogen plaatsvinden in september. Gestart in 1998 vindt CIFF jaarlijks met twee edities plaats, in de lente en in de herfst. In 2015 werd de september editie verplaatst van Guangzhou naar Shanghai, waardoor beide edities nog meer een onderscheidend karakter hebben gekregen. Met verschillende markten en dus verschillende bezoekers. Tezamen zijn de twee edities goed voor meer dan 6.000 deelnemers uit China en daarbuiten plus meer dan 500.000 bezoekers van over de gehele wereld.

Gedurende de pandemie heeft CIFF geen terugval gekend. Sterker nog, de afgelopen editie in Guangzhou telde 20 procent meer bezoekers dan de editie voor de pandemie, aldus de organisatie. Er zijn meer dan 2.000 deelnemers geregistreerd voor CIFF Shanghai deze keer. Zij nemen samen 400.000 vierkante meter in beslag (beurzen zijn nog steeds gek op oppervlaktecijfers) en men verwacht meer dan 150.000 bezoekende inkopers, met name vanuit China zelf vanwege de heersende pandemieregels van de Chinese overheid. Dus, zegt de organisatie trots: geen terugval ondanks het wegblijven van buitenlandse bezoekers.

Daarom blijft het bij een korte beschrijving van wat de voornamelijk Chinese bezoekers straks te wachten staat. Het thema is design, maar dan wel op een manier die past in volumeproductie, de specialiteit van veel Chinese fabrikanten. Tegelijkertijd weet men in China heel goed dat Europese klanten steeds vaker oplossingen dichter bij huis zoeken, dus is design en de mogelijkheid tot variatie in de uitvoering een zeer belangrijk thema voor de Chinese meubelindustrie.

Vernieuwing is het woord dat telkens opduikt in wat de beurs wil bieden. Zowel technologisch als functioneel, voor alle soorten meubelen: van gestoffeerde stoelen tot outdoor furniture. Het verbeteren van de leefomgeving is ook iets dat men in China heeft gesignaleerd als wens uit het Westen en ook hietr wordt aandacht aan besteed. Maar om nogmaals te benadrukken dat dit vooral een thuiswedstrijd is wijst de organisatie op de uitgesproken Chinese identiteit van deze editie: Chinese designopleidingen en start-ups maken hun opwachting.

Maar wacht eens even: iedere zichzelf respecterende beurs heeft toch een digitaal platform waardoor het mogelijk is om van buitenaf toch de beurs te bezoeken en zaken te doen? CIFF belooft online artikelen, livestreams en andere informatie maar bedenk: een publiek toegankelijk interactief digitaal platform is het uiteraard niet. Je zou het bijna vergeten maar China is nog lang niet zo digitaal geopend als de meeste andere landen.

CIFF Guangzhou en CIFF Shanghai vullen elkaar aan om elkaar te versterken en samen te groeien, zo stelt de organisatie. De 48e editie van CIFF Shanghai (men telt iedere editie door, vandaar 48) is dus van 3 tot en met 6 september, de 49e in Guangzhou staat gepland voor 18 tot en met 21 maart 2022 in Guangzhou Pazhou. Het verschil tussen beide edities is de nadruk op wonen in Shanghai en de nadruk op projectmeubilair en grondstoffen in Guangzhou.

www.ciff.furniture