Column Cees de Gelder (gepubliceerd in Interior Business Magazine, editie 8 september)

ZWARTEPIETENSPEL

Als fan en pleitbezorger van Fridays for Future ben ik blij dat er in de media meer over de klimaat- en milieuproblemen gesproken en geschreven wordt. Niet alleen het ambitieuze Europese Klimaatplan van Frans Timmermans om de uitstoot van CO2 vóór 2030 sterk te verminderen, maar vooral de overstromingen in onze omringende landen en de enorme bosbranden in Zuid-Europa blijken een eyeopener te zijn. Vijftig jaar lang is er niet geluisterd en gehandeld naar de voorspellingen die de Club van Rome in 1972 heeft gemaakt en het kortgeleden uitgebracht IPPC rapport over het klimaat is alarmerend en feitelijk een noodkreet van Nu of Nooit.

De schuldvraag over wie verantwoordelijk is, is niet meer belangrijk. Er moet gehandeld worden, de politiek, het bedrijfsleven, de boeren, de retail, wij als samenleving moeten de handen ineenslaan om het tij, voor zover nog mogelijk te keren. Wat we niet kunnen gebruiken is een ‘Zwartepietenspel’ waarin we elkaar de maat nemen om de verantwoordelijkheid aan een ander door te schuiven of zelfs de schuld geven.

En dat doen Machteld Rijnten en Charlotte van der Lande van The Substitute in dagblad Trouw van 21 augustus jl.

Op Instagram was ik The Substitute al tegengekomen en had me geërgerd over hun boude beweringen en om zaken aan de schandpaal nagelen. Door het interview in Trouw neem ik de vrijheid om een paar zaken te weerleggen want veel beweringen zijn gewoon onzin.

“Weg met de Klippanbank van EURO 160,- van Ikea”  is een bewering, want volgens Machteld is dat rommel. Maar dat is de halve waarheid want Ikea biedt de Klippan echter ook voor € 245,- met 10 jaar garantie in gerecyclede denim aan. Machteld en Charlotte’s alternatief voor de Klippan kost tenminste € 1600,-, leuk als je weet dat een Nederlands gezin per jaar gemiddeld € 450,- aan meubelen uitgeeft, dat wordt dus 4 jaar sparen.

“60 procent van de meubelen die in West-Europa worden verkocht komen uit China”: dames dat is echt meer dan complete onzin, veruit het meeste zgn. ‘fast-furniture’ komt gewoon uit (Oost) Europa.

‘Dames, dat is echt meer dan complete onzin, veruit het meeste zogenaamde ‘fast-furniture’ komt gewoon uit (Oost) Europa’

China is blijkbaar een rode lap voor jullie, maar kijk even om je heen. Ook jullie leven is doorspekt met China, je mobile, tablet, laptop en andere elektronica, alle schroeven, spijkers en essentiële auto-onderdelen; alles is made in China.

Ook de beweringen over spaanplaat en formaldehyde is te generaliserend.  Zowat alle spaanplaat- meubelen en keukens worden in de EU en dan vooral in Duitsland en Polen geproduceerd. Spaanplaat moet voldoen aan de E1 norm 100/EN13986 Chemikalien Verbotsverordnung (Oktober 1993) dat door het Duitse Bundesgesundheitsamt wordt gecontroleerd, ook de Billy en Lack van Ikea, als flatpack in karton, want dat spaart transportkosten.

‘China is blijkbaar een rode lap voor jullie’

Als jullie reclame voor eigen producten willen maken doe dat dan op eigen kracht, zonder de zwarte piet aan een ander te geven. Want onzin verkopen en stemmingmakerij zet mensen op het verkeerde been!

 

Cees de Gelder

Reageren? cees.degelder@icloud.com