Enige tijd geleden publiceerden wij een artikel over de Italiaanse fabrikant Caccaro Editie 16-2019 van Interior Business MagazineNu kunt u het betreffende artikel ook hier online lezen. Heeft u nog geen abonnement op Interior Business Magazine? Abonneer u dan hier!

Heb je Caccaro eenmaal ontdekt, dan blijft het bedrijf je intrigeren. Dus volg je de ontwikkelingen op de voet. En daarin ben je niet alleen, gezien de overvolle stand in Milaan. De laatste jaren lijkt de creativiteit te boomen, getriggerd door de nieuwe marktdynamiek. 

Bevrijd van het bed

Caccaro is gespecialiseerd in opbergsystemen en bedden. Om met dat laatste te beginnen, is Groove (2017) een van de highlights. Het bed is bevrijd van de traditionele constructie en het vastomlijnde gebruik. Het hoofdbord is ontkoppeld van de bedombouw en getransformeerd tot een multifunctionele, multimediale wandplank van aluminium: indirecte, dimbare verlichting; plaats voor lectuur, decoratievoorwerpen, schilderijen; subtiele Blue-tooth speakers; een rail voor het bevestigen van ophanghaakjes, nachttafeltjes en hoofdbordpanelen (enkelvoudig of meerdelig). Alles aan deze rail kun je eenvoudig (de)monteren en verschuiven, dus ook de twee individuele hoofdbordpanelen. Groove is niet beperkt tot de slaapkamer, want kun je in alle woon- en werkruimtes toepassen.

Freedom, Freedhome Groove illustreert de ‘customer centered’ visie: niet de fabrikant definieert de toepassing, maar de consument beslist hoe en waar hij het design gebruikt. Als hoofdbord of als kapstok? Dat is de vrijheid voor de consument: freedom. Daarom Caccaro spreekt niet van garderobe-, woonkamer- of keukenkasten. Maar wel van ‘medium’ (solitaire kasten) en ‘large storage’ (wandkasten) collecties. Het ‘medium storage’ assortiment bestaat uit 7 collecties van solitaire kasten, waaronder de innovatieve Side/View combinatie. Een dressoir kan room-divider worden dankzij een semi-transparant, tweezijdig multifunctioneel aanbouwpaneel.

Het ‘large storage’ assortiment valt onder de noemer Freedhome. Het concept: de muur is niet langer een simpele structuur, maar een vlak dat je optimaal kunt benutten en customizen. Freedhome vertrekt van 45 modules die je dimensionaal, esthetisch plus functioneel en emotioneel onbeperkt kunt vormgeven. ‘Emotioneel’ heeft betrekking op de geïntegreerde LED-verlichting als sfeermaker (bediening via een App). Functioneel heeft te maken met de kastinrichting: wil je de module als werkplek of voor je kleding of keukenspullen gebruiken? Qua dimensies vind je originele oplossingen zoals in en om de hoek, zijdelingse opbergruimtes in ogenschijnlijk platte vlakken (zie tv-unit). Kasten gaan maximaal open: gepatenteerde ‘total door opening’ systeem werkt met nieuwste generatie magnetische schokdempers die ultra-compact zijn. Zodoende kan een hoekkast over een lengte van 2 meter, als een rechte kast toegankelijk zijn. En kunnen push-pull deuren volledig ‘verdwijnen’. Wat Freedhome echt uitzonderlijk maakt? ‘Maatwerk is standaard en betaalbaar geworden!’ Dat is de crux! Optimaal customizen is de norm. 

 

“Maatwerk is standaard en betaalbaar.”

Real-time

Freedhome is het summum van custom-centered design en vraagt om een ander business-model. Industrie 4.0 is gebaseerd op een digitaal platformconcept: alle systemen in de productie, R&D, administratie, in- en verkoopafdelingen etc. zijn digitaal aan elkaar gekoppeld en kunnen met elkaar ‘communiceren’. De transformatie naar industrie 4.0 heeft Caccaro gefaseerd doorgevoerd. De aanleiding was de toenemende vraag naar het customizen van kasten: meer oog voor de consument, zijn persoonlijke wensen. Maar ook, meer oog voor het personeel. “Hoe kunnen we het werk in de productie, op het kantoor etc. interessanter en uitdagender maken?” Ook dat is een van de voordelen van industrie 4.0.

Caccaro stond voor de uitdaging hoe alles te digitaliseren en analyseren zodat alle (onder)delen in de productieketen automatisch te managen zijn. Dit werd mogelijk door de state of the art IT-infrastructuur: dat is de ruggengraat van het bedrijf. Bestellingen worden omgezet naar data die de machines in het productieproces aansturen. Daarbij kan alles precies en real time (!) gevolgd worden, tijdens het hele traject van paneel naar afgewerkt product.

Just-in-time

“Deze nieuwe productielogica stelt ons in staat om iedere bestelling als een individuele eenheid te behandelen. Ieder onderdeel van het eindproduct wordt aan de desbetreffende bestelling gelinkt. Dat stelt ons in staat om volgens het ‘just-in-time’ principe te produceren. Dus hebben we geen kapitaal-verslindende voorraden meer.” Met andere woorden: de serieproductie is achterhaald door een continue cyclus van individuele, gepersonaliseerde orders. De productie is ‘per order’ in plaats van ‘per serie’ gestroomlijnd. Voor de klant betekent dat een ongelooflijke vrijheid! Een hoogte van 210, 191 of 203 cm maakt in principe niets uit. Daarin schuilt de kracht van het Freedhome systeem.

Intensiever & sneller

Deze technologische transformatie legt ook de basis voor een meer intensieve en snellere samenwerking met de verkooppunten. Met name voor retailers en professionals die advies, maatwerk en gepersonaliseerde interieuroplossingen tot hun core business maken.

Dat is een specialisme met toekomst!

Tekst: frances | franpress