Consumenten waren in november iets minder somber dan in oktober, toen hun vertrouwen een absoluut dieptepunt bereikte. In november kwam het vertrouwen uit op -57, tegen -59 in oktober. Consumenten waren wat minder pessimistisch over de economie en ook de koopbereidheid was iets minder negatief. Dit is de conclusie van het CBS aan de hand van de verzamelde cijfers.

Met -57 lag het consumentenvertrouwen in november ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.Consumenten waren in november iets minder pessimistisch over de economie dan in oktober. De deelindicator economisch klimaat ging van -75 naar -72. Consumenten waren vooral minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden.

Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden veranderde nauwelijks. De koopbereidheid kwam in november uit op -46, tegen -48 in oktober. In oktober bereikte de koopbereidheid het laagste niveau sinds het begin van de meting. Vooral het oordeel over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden was in november wat minder negatief. Het oordeel over de financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde nauwelijks. Over het doen van grote aankopen waren consumenten vrijwel net zo negatief als in oktober.