De Salone mag dan niet doorgaan dit jaar, de ontwerpers die er zouden staan zitten niet stil. Het digitale magazine van de beurs toont een aantal voorbeelden van hoe designers nadenken over de coronacrisis.

Crisis komt van het Griekse werkwoord krino en betekent van elkaar scheiden, selecteren en in een bredere betekenis onderscheiden of beoordelen. Dus een crisis als deze kan je zien als een glas dat maar halfvol is met perspectieven, maar ook als  een gelegenheid om na te denken en te bepalen wat belangrijk is en wat niet. Wat gaat ons helpen bij de hergeboorte als maatschappij, als wereld? Het klinkt misschien hoogdravend maar daar hebben we nu eenmaal ontwerpers en designers voor nodig: creatieven die voouit lopen en ons de weg wijzen.

Functionaliteit is leidend bij een goed ontwerp. De bekende Japanse architect Shigeru Ban ging na de aardbeving in Kobe in 1995 aan de slag met papier en karton om de sterkst mogelijke constructie te verzinnen en met succes: er is geen nieuw gebouw in Kobe meer omgevallen sinds die tijd en tegelijk werden deze nieuwe huizen en kantoren goedkoper gebouwd dan ooit tevoren.

Mater artium necessitas: Latijn voor de noodzaak is de moeder van de kunst, nu meer dan ooit. Maskers, andere gezichtsbeschermers, zoals ontwikkeld door het bereomde Britse architectenbureau Foster & Partners, Zij bedachten voor zorgprofessionals  protective visors , dus gezichtsbeschermers, uit twee zeer dunne plastic bladen die met een laser in 30 seconden gesneden worden en in een minuut tot masker worden gemaakt. Zo kunnen er 1.000 per dag worden gemaakt. Eenvoudig te demonteren en te steriliseren en een aantal keren herbruikbaar.

Jenny Sabin, Head of the Department of Architecture bij Cornell University verzamelt design initiatieven in Amerika die bedoeld zijn voor zorgprofessionas Studio’s als BIG (Deens met een kantoor in New York) en KPF produceren 3D geprinte face shields op hun kantoren met een model dat is ontwikkeld door Erik Cederberg van het Zweedse bedrijf 3Dverkstan (instructies om de beschermers zelf te printen staan op de site). Deze beschermers duren 20 minuten voordat ze klaar zijn voor gebruik, maar BIG heeft het inmiddels zo doorontwikkeld dat het drie keer zo snel kan.

Brildrager? Tokujiin Yoshioka verzon een mask, in minimalistische Japanse stijl, door een vel PET of PVC te snijden in de vorm van het gezicht met twee extra gaatjes voor de brillenpoten. Ook LEGO maakt inmiddels professionele maskers naast de bekende speelblokjes. Albert Rhee van CannonDesign heeft a double walk-in boothf dus een hokje, bedacht voor testen op het virus. Inspiratie was de ouderwetse telefooncel in zijn geboorteland Zuid-Korea. Eenvoudig te monteren voor twee tests tegelijk.

Manuela Simonelli en Andrea Quaglio hebben een oplossing voor bacterievrije mobieltjes bedacht voor het Franse telecombedrijf Lexon. De Oblio wireless charging station heeft een ingebouwde sanitiser en lijkt op een vaasje. De telefoon is in 20 minuten opgeladen en het scherm is automatisch gesteriliseerd. Nog meer voorbeelden zijn te lezen (in het Engels) en aan te klikken via magazine.salonemilano.it/en/around-design/design-addresses-the-emergency

Op de foto het teststation van CannonDesign.