Het Deense meubelmerk Montana heeft onlangs het EU Ecolabel toegekend gekregen voor de kastencollecties System, System C016 en Free. Het bedrijf werkt sinds 1992 al samen met de Deense milieudienst, maar heeft nu erkenning gekregen op Europees niveau voor deze drie kernseries uit de collectie. Het EU Ecolabel toetst op de totale levensduur, van het verkrijgen van grondstoffen tot de productie, distributie en het verwerken tot afval.

Montana’s CEO Joakim Lassen is trots op het certificaat: “We hebben hier lang aan gewerkt en ik ben blij dat we als een van de eerste meubelfabrikanten in Denemarken en de rest van Europa dit hebben bereikt. Duurzaamheid vinden we zeer belangrijk bij Montana. Bedrijven worden niet alleen afgerekend op hun omzet maar ook aan hun bijdrage aan het milieu. Onze meubelen worden zo gemaakt dat ze van generatie op generatie kunnen meegaan en zich moeiteloos aanpassen aan de wisselende woonbehoeften.”

Het label is een ketencertificaat, dus ook de toeleveranciers van de Deense fabrikant moeten aan de strenge eisen voldoen. De meeste toeleveranciers van Montana voldeden al aan de eisen, slechts een enkele lakleverancier van een toeleverancier kon niet mee en is inmiddels vervangen. De drie goedgekeurde kastenseries zijn goed voor 80 procent van de omzet van het merk. Montana voldoet ook aan ISO 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (beroepsveiligheid). Danish Indoor Climate en PEFC voor het hout zijn ook onderdeel van Montana’s milieubewustzijn in de fabriek op het eiland Funen. Sinds 2007 gebruikt Montana lakken op waterbasis die geurloos en oplosmiddelvrij zijn.