Met oog op de Europese verkiezingen op 6 juni organiseerde INretail afgelopen vrijdag een werkbezoek aan Zierikzee voor politici namens NSC, BBB, VVD, GroenLinks/PvdA. VOLT en ChristenUnie . De deelnemers werden na een presentatie rondgeleid bij Omoda, hadden een ronde tafelgesprek met ondernemers in de binnenstad en ontvingen het manifest Europese verkiezingen 2024 van INretail met daarin zeven aandachtspunten om ondernemerschap in de retail te ondersteunen en stimuleren.

Europese samenwerking levert kansen aan ondernemers, maar er leeft bij ondernemers vrees dat te veel verplichtingen de animo voor ondernemerschap ondermijnen.  Discussie was er onder meer ook over oneerlijke concurrentie van aanbieders van buiten de EU die de interne marktregels omzeilen en de massa aan regels en verplichtingen die op ondernemers afkomt. Er ligt een grote opdracht om ondernemerschap binnen de EU te stimuleren en daarmee dorpen, wijken en steden leefbaar te houden.

“Brussel lijkt ver weg, maar ruim de helft van alle wetten en regels komt uit Europa en daarom zijn de verkiezingen heel belangrijk’, legt Jan Meerman, algemeen directeur van INretail bij de aftrap bij Omoda’s hoofdkantoor en magazijn uit. “In de grensstreek leven de accijnsverschillen enorm en is kooptoerisme een bekend verschijnsel. We willen dat Europa barrières wegneemt en oneerlijke concurrentie aanpakt. Bij het opstellen van Europese regels en richtlijnen mag geen onderscheid worden gemaakt tussen verkoopkanalen en er is een werkbaarheidstoets nodig voor regels die uit Brussel komen. Ook moet de EU actie ondernemen nu de markt wordt overspoeld met goedkope producten die consumenten van elders bestellen. In ons manifest sommen we de zeven prioriteiten voor de non-food retail op.”

Voor de politici was het werkbezoek een kennismaking met retail ondernemers. Ze waardeerden de ontvangst door directeur Laurus Verton van Omoda en de deelname van een brede groep ondernemers aan het tafelgesprek in Zierikzee centrum. “Goed om dit te organiseren en ons direct met kiezers in contact te brengen. Het gaat om horen en zien waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen. Werkbezoeken maken duidelijk waar ondernemers in de retail tegenaan lopen. Het is een opdracht aan onszelf  om daar na de verkiezingen van 6 juni werk van te maken,” aldus een deelnemer. De politici en INretail deden een gezamenlijke oproep aan ondernemers om hun stem uit te brengen.

Op de foto voor het Omoda-pand v.l.n.r. Jochem Sprenger (VOLT), Laurus Verton (Omoda), Lennart Salemink (VVD), Jan Meerman (INretail), Reinout van Malenstein (NSC), Milou Rietjens (BBB), Lizo Koppejan (CU) en Marit Maij (Groenlinks/PvdA).

Het manifest is te lezen via https://www.inretail.nl/wp-content/uploads/2024/05/Pamflet_Europeseverkiezingen_mei2024_V3.pdf