De Duitse meubelfabrikant Ewald Schillig heeft bij het gerechtshof van Coburg (in Oberfranken) een aanvraag tot faillissement ingediend, zo melden Duitse media. Lokaal bestuurder Michael Busch (SPD) reageerde onthutst in de lokale pers: hij is “aangeslagen en woedend” over de teloorgang van het familiebedrijf. Hij noemt de huidige positie van de meubelbranche in Duitsland verschrikkelijk vanwege het moedwillig verplaatsen van productie naar goedkopere EU lidstaten in Oost-Europa, een proces dat al jaren aan de gang is. Ewald Schillig ging hier niet in mee en lijkt daarvoor de prijs te betalen.

“In de gehele branche heerst een stemming die we niet willen hebben“, aldus Christian Dahm, voorzitter van de vereniging voor hout- en kunststofverwerking van Bayern-Thüringen. “Er gebeurt momenteel te weinig in de handel“. Een probleem dat uiteraard direct gevolgen heeft voor lokale fabrikanten.

Hoe het verder moet met Ewald Schillig is voorlopig nog niet duidelijk. Dr. Jochen Zaremba is door het gerechtshof aangesteld als voorlopige curator. Hij heeft zes weken de tijd om een partij te vinden die wil doorstarten met het bedrijf, dat een lange historie kent. Geen eenvoudige opdracht en de tijdsdruk is hoe dan ook hoog: van 23 tot 26 september is er een lokale beurs (Hausmessen Oberfranken) waar men de eventuele aanwezigheid van Ewald Schillig angstvallig afwacht.