Bijna 85% van de winkelondernemers non-food kampt met (zeer veel) mentale druk door de impact van de lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van INretail waar duizend ondernemers aan meededen. Daarvan geeft 33% aan het nog minder dan een maand vol te kunnen houden bij gebrek aan liquide middelen en 35% geeft aan nog maximaal 2 maanden.
Ruim 70% kan de voorjaarsgoederen niet betalen en ruim 55% van de ondernemers geven aan dat hun banken niet, of slecht meedenkt in het vinden van oplossingen voor de huidige liquiditeitssituatie. Banken kunnen meer doen aan een collectieve oplossing voor de financiële nood vindt INretail. Groeiers, starters en grote ketens worden extra geraakt, omdat zij buiten regelingen vallen, of tegen begrenzingen aanlopen.
Onvoldoende om te overleven
Stress vanwege de uitzichtloosheid van de situatie en oplopende schulden zijn belangrijke oorzaken van de extreme druk die ondernemers voelen. Tachtig procent van de ondernemers met mode-, schoenen en sportwinkels vragen zich af of hun bedrijf wel blijft bestaan vanwege de impact van de huidige lockdown. Voor de meeste ondernemers is de omzet uit digitale verkoopkanalen volstrekt onvoldoende om in combinatie met de steunmaatregelen van de overheid te kunnen overleven. Ondernemers in de woonretail maken zich ook grote zorgen door het wegvallen van consumentenbestellingen. Geen orders nu betekent geen voorjaarsomzet straks.
Om een tsunami aan faillissementen en de dreigende kaalslag in dorpen, wijken en stadscentra te voorkomen, moeten ook andere partijen bereid zijn mee te denken. Recente uitspraken van rechters die beslisten in het voordeel van huurders van een pand zijn een steun in de rug voor anderen en ook de politiek spreekt zich er dinsdag in de Tweede Kamer over uit. INretail wil dat verhuurders en huurders de kosten eerlijker verdelen, 50/50.
Hunkering naar perspectief
Ondernemers hunkeren naar perspectief voor hun winkels. Alle ogen zijn gericht op komende dinsdag als premier Rutte naast een schets van de huidige situatie naar verwachting ook de plannen en scenario’s voor het versoepelen van alle corona maatregelen ontvouwt. INretail vindt dat het afhalen van bestellingen bij de winkel vanaf woensdag groen licht moet krijgen. Net als het op afspraak kopen in de winkel. “De stap daarna is het weer snel en slim openen van winkels. Er is een datum nodig om naar toe te werken. Sinds maart vorig jaar bewijst de sector met het protocol veilig winkelen al dat corona-proof kopen goed werkt en dus veilig kan.“