Fabrikant Drentea uit Emmen streeft ernaar om volledig circulair te produceren. Sinds kort gaat het restmateriaal van Drentea naar Rademakers Gieterij in Klazienaveen, daar wordt het omgesmolten en van de nieuwe blokken maakt Drentea opnieuw meubelen. Daarmee is het transport van het ‘afval’ teruggebracht naar 5,6 kilometer.

Drentea gebruikt voor de productie nieuw recyclebaar staal. IJzergieterijen passen juist weer veel reststaal toe. Het omsmelten van restmateriaal en er mooie nieuwe producten van maken, is voor hen een van de belangrijkste onderdelen van het productieproces. Voor Drentea de reden om te kijken of we die processen niet kunnen worden gecombineerd. De onderneming laat weten: “Ons eigen reststaal verwerken en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen een mooi nieuw product maken met een hoog percentage aan gerecycled materiaal. En na enkele onderzoeken lukte dat, met hulp van buurman Rademakers Gieterij.”

Een van de uitkomsten van het circulaire werken is de meubelserie Loft. Ontwerper Marcel Schouten was verantwoordelijk voor de totstandkoming van deze tafelserie bedoeld voor kantoor of thuis. Hij werkte uitsluitend met recyclebare grondstoffen; plaatstaal in combinatie met FSC hout en biobased materialen. Restmateriaal wordt tijdens de productie al hergebruikt tot hoekstukken en onderdelen voor nieuwe Loft tafels. Het restmateriaal wordt omgesmolten tot een nieuwe hoekverbinding. Loft is er ook in een variant met houten frame waarbij de poten zijn gemaakt van restmateriaal wat vrijkomt bij de productie van multiplex tafelbladen.