Tijdens een persconferentie afgelopen maandag op de Meubelbeurs Brussel presenteerde de Belgische branchevereniging Fedustria, waar ook de Belgische meubelindustrie onder valt, de cijfers over de eerste 6 maanden van dit jaar. Zoals verwacht was dit geen jubelverhaal maar wel nuchter en realistisch: de omzet is met iets meer dan 5 procent gedaald, maar daar staat wel een volumedaling van bijna 12 procent tegenover. De meubelen zijn dus duurder geworden.

De kerncijfers van de Belgische meubelindustrie (2022): 722 bedrijven met 9.763 medewerkers in dienst, een gezamenlijke omzet van 2,3 miljard euro en van de productie gaat 57 procent naar het buitenland. De bezettingsgraad van de machines is teruggelopen tot 74 procent en dat is een zorgwekkende situatie. Daartegenover staat dat de industrie volop aan het investeren is: 48,2 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2023 is een stijging van 30 procent ten opzichten van dezelfde periode in 2022.

Maar dat is een van de weinige lichtpunten op dit moment: de omzet over de eerste zes maanden van dit jaar is 1,106 miljoen euro, een daling van 5,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De export is met 12, 2 procent gedaald met name naar de landen die het belangrijkst blijven als buitenlandse markten: Duitsland, Nederland en Frankrijk. Dat de Belgische vraag achterblijft blijkt ook uit de daling van de import met 17,4 procent, waarbij China de voornaamste leverancier van buitenlands meubilair voor de Belgen blijft.

De redenen voor de terugval in omzet laten zich raden: dalende vraag in binnen- en buitenland, gestegen kosten voor grondstoffen en energie, fel gestegen inflatie en toenemende onzekerheid vanwege gewapende conflicten in de wereld die weer leiden tot een dalend consumentenvertrouwen en de hand op de knip. Bij onze Belgische buren heeft naar eigen zeggen de perfect storm die was voorspeld voor dit jaar zich ontwikkeld tot een orkaan. Uiteraard tellen ook de teruggekeerde mogelijkheden om te reizen en uit eten of logeren te gaan ook mee bij een andere besteding van het budget na 2 jaar opgesloten zitten en veel interieurproducten bestellen als troost.

De automatische loonindexatie die de Belgen kennen (goed voor 16 procent extra vorig jaar) en het uitkeren van energiepremies hebben helaas niet bijgedragen aan extra uitgaven aan het interieur. De vraag bleef laag. Sommige fabrikanten en winkeliers hebben inmiddels hun bedrijf al moeten sluiten. Nog even ter illustratie: in vergelijking met de eerste zes maanden van 2022 liep de omzet voor meubelen terug met bijna 14 procent, voor matrassen en bodems zelfs met 25 procent en ook voor keukens met 13 procent.

Nog even terug naar het recordbedrag aan investeringen in het eerste halfjaar van 2023: de industrie wil hiermee aantonen vertrouwen te hebben in dit kwartaal en volgend jaar. Deze investeringen zijn echter niet afkomstig uit de beddenindustrie waar de investeringen juist terugliepen. Waar in Nederland de verkoop van bedden in de lift lijkt te zitten is dit in Belgiƫ niet het geval. De bezettingsgraad van het machinepark van 72 procent voor de meubelindustrie in het tweede kwartaal van 2023 is de laagste in 10 jaar tijd. De bestellingen lopen opmerkelijk genoeg inmiddels wel weer op: 15,7 procent in de lastige maanden juli en augustus. Over september en oktober zijn nog geen cijfers bekendgemaakt. De export naar Frankrijk daalde met meer dan 23 procent, die naar Nederland met bijna 8 procent.

Het aantal medewerkers is in totaal met 61 personen teruggelopen dus dat mag stabiel worden genoemd. Maar er is een uitstroom van met name jongere medewerkers geweest bij bedrijven die tijdelijk hun productie hebben gestaakt waarbij de overheid de personeelskosten als uitkering heeft uitbetaald. Het stond de mensen vrij om te solliciteren gedurende deze periode en dit hebben ze in veel gevallen ook gedaan. Bij het opnieuw opstarten van de productie werden en worden deze mensen gemist. Het is vandaar dat Fedustria het project What The Future heeft opgestart om jonge mensen te interesseren voor een loopbaan in de meubelsector, Tijdens de Meubelbeurs Brussel 2023 was er ook een stand van dit project waar vanuit onder andere podcasts werden uitgezonden en meubelontwerpen van studenten werden getoond.

De vooruitzichten voor 2024 zijn net als bij ons nog niet echt zonnig: gestegen rente leidt tot duurder lenen van geld en minder activiteiten in de bouw dus minder verhuizingen dus minder vraag naar nieuwe interieurproducten. Het recente conflict in het Midden Oosten zorgt voor zorgen omtrent energieprijzen voor de komende maanden. Maar de Belgische meubelindustrie laat zich niet kisten: met de Green Deal van de EU in het achterhoofd wordt er volop ingezet op het ontwikkelen van duurzame en circulaire nieuwe modellen en productiemethoden. Ook het uitbreiden van de exportmogelijkheden van de aangesloten leden wordt enthousiast voortgezet. Als het aan de federatie en haar leden ligt staat alles klaar voor een heropleving naar de vraag van prachtig gemaakt Belgisch meubilair van hoge kwaliteit.