“Via Recover, ons programma voor de inzameling van afgedankt hout, slagen wij erin om dat hout terug in de keten te krijgen. Zo nemen we het voortouw in een meer circulaire productie van plaatmateriaal”. aldus fabrikant Unilin uit het Belgische Oostrozebeke.

“Bij Unilin Panels zamelen we al vele jaren afgedankt hout in voor onze spaanplaten. Elke dag gaan we aan de slag met 2000 ton afvalhout, dat we gebruiken om nieuw plaatmateriaal te produceren. Zo komt het dat al onze spaanplaten gemaakt zijn van 95% gerecycleerd hout. De volgende stap is om via ons terugnameprogramma Recover onze klanten een essentiële schakel te maken in onze missie om de meest circulaire houtgebaseerde platen ter wereld te produceren.”

“Recover, dat is hoe wij resthout uit de meubelproductie en gebruikt hout uit interieurprojecten inzamelen en daar kwaliteitsvolle platen van maken. Zo kan het hout steeds opnieuw gebruikt worden. Van circulair gesproken! Via Recover komt Unilin Panels wel heel dicht bij het perfect circulaire product.”

“Afval kan ook een grondstof zijn”, zegt Kristof Van Hoye, Group Project Manager Circular Economy bij Unilin (foto hieronder). “Met de jaren zijn wij expert geworden in het benutten van allerlei soorten afgedankt hout om er kwaliteitsspaanplaten van te maken. Recover maakt het onze klanten makkelijk een actieve rol op te nemen in de circulaire economie en van hun ongebruikte en ongewenste hout nieuwe spaanplaten te laten maken.”

Hoe werkt Recover?

“Recover vertrekt van onze ervaring in het sorteren en recycleren van hout en onze sterke relaties met inzamelpartners, om een systeem te creëren dat onze klanten makkelijk kunnen implementeren. Productieafval (of afgedankt hout uit renovatieprojecten) wordt door de klant verzameld, opgehaald door inzamelpartners, gesorteerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt het tot spaanders gemaakt, als nieuwe grondstof voor spaanplaten. Het is werkelijk niet ingewikkelder dan dat. Daarom hebben we nu al 150 klanten in België, Frankrijk en Nederland die hun afval- en productiekosten verminderen met Recover. Natuurlijk zijn de processen die daarbij komen kijken complexer dan op het eerste gezicht lijkt, en zit daar jaren ontwikkeling achter. Maar dat is het mooie aan werken met Unilin Panels. Wij hebben onze klanten het harde werk al uit handen genomen!”

“Elke keer wanneer we met een klant de handen in elkaar slaan om te werken naar een meer circulaire toekomst, start het Recover-traject met een audit van het ongewenste hout. Zo krijgen wij meer zicht op wat er precies verwerkt moet worden en hoe we dat makkelijk kunnen maken, zodat zo veel mogelijk materiaal kan worden omgezet in nieuwe spaanplaat.”

Kristof Van Hoye: “Recover verdeelt afvalhout onder in drie categorieën. Op die manier kunnen klanten het systeem met minimale aanpassingen en training efficiënt integreren in hun bestaande productieprocessen. Dat is alleen mogelijk dankzij onze inzamelpartners en onze eigen doorgedreven ontwikkeling op het vlak van recyclage. Op basis van de types houtproducten die de klant gebruikt, de hoeveelheid afval ze produceren en hun capaciteit ontwikkelen we een individueel Recover-systeem dat past in de bestaande afvalstromen en waarmee zoveel mogelijk ongewenst hout kan worden gerecycleerd tot nieuw plaatmateriaal.”

“Wat voor Recover-systeem een bedrijf of project ook precies invoert, het biedt altijd een efficiënte manier om afval te benutten en via recyclage bij te dragen tot een meer circulaire economie. Niet alleen helpt Recover ons om de hoeveelheid post-consumer- en pre-consumerhout dat wij gebruiken om plaatmateriaal van te maken te vergroten, het biedt ook onze klanten de mogelijkheid hun afval en de daarbij horende kosten te verminderen.”

“Wij weten ook dat het belangrijk is competitief te blijven, en dat recycleren vaak gezien wordt als iets dat moeilijk te implementeren is en meer kost dan de bestaande processen”, zegt Kristof nog. “Maar met Recover is dat echt niet het geval. Nu de afvalkosten, zowel voor het milieu als financieel, blijven stijgen, compenseert Recover een deel van de productievoetafdruk en biedt het op lange termijn kostenvermindering die met de tijd duidelijker wordt.”

“Momenteel loopt Recover in België, Frankrijk en Nederland. De materiaalstromen van bij de klanten tot aan onze productievestigingen zijn georganiseerd in 30 hubs. Dankzij die manier van werken beperken we het aantal kilometer transport besteed aan ongewenst hout en blijft Recover een efficiënte oplossing. Het hout wordt verzameld op de dichtstbijzijnde hub voor de klant en daar indien nodig gesorteerd en schoongemaakt. Van daar vertrekt het in bulk: zo verminderen we de uitstoot. Een deel van het materiaal bereikt ons trouwens over water, veruit de beste manier om goederen in bulk te vervoeren. Dankzij dit model kunnen we Recover aan nagenoeg iedereen aanbieden, alleen de kleinste bedrijven vallen (voorlopig) uit de boot.”

“Wij gaan als bedrijf volop voor duurzaamheid en schrikken niet terug voor radicale veranderingen om bij te dragen aan de circulaire economie en zo de toekomstige generaties te beschermen. Bij Unilin Panels werken we al decennialang aan de circulariteit van ons bedrijf, en via Recover kunnen ook onze klanten hun voordeel doen met die expertise. Het systeem brengt ons dichter bij ons doel om de cirkel rond te krijgen en plaatmateriaal volledig te vervaardigen uit afgedankte spaanplaat en ander post-consumer- en pre-consumer-hout. Aangezien we onze afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen absoluut moeten verminderen, is dat zeker geen slechte zaak”, legt Kristof uit.

“Niet alle producten van Unilin Panels zijn echter gemaakt van spaanplaat, en met het MDF in producten als Clicwall en Fibralux zijn we nog maar net vertrokken op weg naar circulariteit. De houtvezels in die producten moeten van hoge kwaliteit en zuiverheid zijn, iets wat onmogelijk is met gerecycleerd materiaal zoals dat uit de Recover-processen. Tenminste, dat was tot nu toe het geval. Je hoort het goed, met onze nieuwste technologie – een wereldprimeur – zetten we herwonnen hout nu om in vezels die bruikbaar zijn voor dat type producten.”

Unilin vervolgt: “Het is ons doel om 25% van onze houtmix voor MDF tegen 2030 te vervangen door gerecycleerde vezels. En dat aandeel willen we geleidelijk verhogen. Daar hebben de verschillende stromen binnen het Recover-systeem een belangrijke rol in te spelen. Momenteel kunnen we alle soorten verse MDF-resten recupereren via ons ongeëvenaarde systeem. Dankzij de geavanceerde schoonmaak- en sorteerprocessen van onze recyclagetechnologie kunnen we het bruikbare materiaal zelfs scheiden van kantlijsten, bekleding en andere onzuiverheden: om de gewenste zuiverheid voor gebruik als grondstof te behouden, wordt MDF-afval dat aan de vereisten voldoet apart gehouden.” En dan is er nog de opdracht om Recover open te stellen voor kleine bedrijven,

“In Nederland hebben we intussen Wood Loop opgestart, waarmee Recover ook haalbaar wordt voor kleinere klanten. Ook zij kunnen natuurlijk een belangrijke bijdrage leveren, maar logistiek lag dat moeilijker. En daar hebben we een innovatieve oplossing voor bedacht die gebruikmaakt van de bestaande distributieroutes. In kratten voorzien van een QR-code kunnen onze Nederlandse klanten kleinere hoeveelheden ongewenst hout verzamelen en terugsturen naar de distributeur. Zodra daar een voldoende groot volume is verzameld, vertrekt het naar een van onze hubs. Dit project verloopt vlot, dus het ziet ernaar uit dat het ook werkbaar zal worden om Recover aan te bieden aan kleinere schrijnwerkersbedrijven die regelmatige afnemers van onze producten zijn, zij het in kleinere hoeveelheden.”

“Om de productie bij Unilin Panels helemaal circulair te maken, zijn onze klanten een essentiële schakel. Zonder hun medewerking kunnen we ons doel onmogelijk bereiken. Daarom is Recover zo belangrijk voor onze toekomst. Samen met onze investeringen in het recycleren van alle types houtafval in alle types spaan- en vezelplaatproducten maakt het een aanzienlijk deel uit van onze bijdrage aan een circulaire economie”, besluit Kristof.

Ook in andere regio’s is vraag naar Recover, en is Unilin druk bezig een plan uit te kienen om het aan te bieden aan klanten over de hele wereld. Meer weten over Recover of Wood Loop? Leer er hier meer over of neem contact op via marketing.panels@unilin.com