Na ruim een jaar voorbereiding in het diepste geheim, kan fonQ het grote nieuws eindelijk delen. fonQ lanceert een eigen merk: by fonQ. ”by fonQ staat voor een unieke collectie in modern living, exclusief en is met veel passie voor interieur en trends ontwikkeld. Creative Director Femke Verheuvel vertelt je alles over het designproces, de eerste collectie én de toekomstplannen van by fonQ. 

Met welke gedachte is fonQ een eigen merk gestart?

“fonQ’s ambitie is om dé online woonboulevard van Nederland en Vlaanderen te worden. Daarbij willen we ons woonspecialisme tonen en onze klanten een groot en uniek assortiment bieden. De wens om een eigen merk te starten borrelde daarom al een tijdje binnen fonQ. Als groeiende onderneming binnen de Home & Living markt hebben we de afgelopen jaren veel kennis opgedaan om by fonQ te kunnen starten. Met ons eigen merk kunnen we exclusieve woonitems aanbieden die zowel kwalitatief als toegankelijk zijn en -uiteraard- helemaal on trend.”

Waar staat by fonQ voor?

“by fonQ staat voor modern living, exclusief en met veel passie voor interieur en trends ontwikkeld door Private Brands Manager Maxime van Hulten en Creative Director Femke Verheuvel. Een verfrissende collectie van kwalitatieve en toegankelijke woonproducten die je trots maken op je interieur. De meubelen en accessoires hebben naast een eigentijds design ook een on trend karakter én vinden in ieder huis, van modern tot eclectisch, hun plekje. Geef je huis wat fonQ met de by fonQ collectie.”

Hoe is het proces verlopen van idee tot lancering?

“Samen met de Private Brands Manager mocht ik het afgelopen jaar bouwen aan een eigen merk. We zijn begonnen met onafhankelijk van elkaar een moodboard te maken, waarin we de stijl en het gevoel van de toekomstige by fonQ collectie in beeld probeerden te brengen. Best uitdagend om het fonQ gevoel in één overzicht te vangen. Het was dan ook erg bijzonder om te zien dat onze moodboards nagenoeg precies overeen kwamen. We wisten dus precies hoe we alle huizen écht wat (by) fonQ wilde gaan geven. Met ons moodboard en het trendboek voor SS22 in gedachten zijn we op zoek gegaan naar de juiste producten, kleuren en stoffen. Voor het ontwikkelen van de producten hebben we samengewerkt met kwalitatieve leveranciers die allemaal specialist zijn in hun eigen productsegment. Ons doel is om zo hoogwaardige, trendy artikelen te bieden voor een toegankelijke prijs.”

Wat kan de consument van by fonQ verwachten?

“De basis van de by fonQ collectie bestaat uit moderne woonitems die in ieder interieur zijn plekje vinden, ongeacht je woonstijl. De items hebben allemaal een modern jasje en mogen gezien worden in je interieur. De basiscollectie wordt afgemaakt met echte fonQ eyecatchers: trendy items die je interieur afmaken. De eerste producten zijn nu verkrijgbaar, het komende jaar wordt de collectie verder uitgebreid.”

Wat is jouw rol geweest bij de ontwikkeling van het merk?

“De merksignatuur van fonQ doorvertalen in een eigen collectie is waarschijnlijk de droom van iedere Creative Director. Een eigen identiteit en stijl neerzetten die goed bij het merk past én aansluit bij waar fonQ voor staat was hierbij de uitdaging. Toch voelde ik het concept van het merk en de collectie al snel goed aan. De merknaam, het logo en de stijl van de collectie heb ik ontworpen en uitgewerkt in een merkpaspoort, waarna ik samen met Private Brands Manager en inkoper Maxime ben begonnen met collectioneren.”

“Voor elke productgroep waarmee we wilden starten wist Maxime precies welke leveranciers we konden benaderen voor de items die we als kick-off in de collectie wilden gaan opnemen. We hebben ervoor gekozen om natuurlijke materialen te gebruiken voor de producten, zoals (massief) hout, natuursteen, metaal en rijke stoffen als bouclé en velours. Hiermee zorg je voor duurzaam gebruik. Samen hebben we alle samples beoordeeld om te kijken of deze voldeden aan de kwaliteit en het design wat we in gedachten hadden. Zo hebben we de allerbeste woonproducten geselecteerd die helemaal aansluiten bij onze visie voor by fonQ.”

De eerste collectie is nu gelanceerd, hoe gaat het verder?

“We zijn nu van start gegaan met een meubelcollectie, bestaande uit banken, stoelen, kasten, tafels en verlichting. Dit willen we op korte termijn uitbreiden met woonaccessoires, zoals: vazen, sierkussens en vloerkleden. Ter inspiratie voor nieuwe items houden we product- en materialentrends non-stop in de gaten om te zien welke passen binnen de by fonQ stijl. Zo zorgen we ervoor dat we steeds meer mensen trots kunnen laten worden op hun interieur met de verfrissende by fonQ collectie.”