‘Circular Formland Days’ is de naam van een nieuwe beurs die focust op duurzaamheid en circulariteit op het vlak van design, interieur, mode en levensstijl. Op de beurs vindt er een paneldiscussie plaats met vertegenwoordigers van verschillende deelnemende bedrijven die bijgewoond kan worden op de design- en interieurbeurs van Formland Spring in MCH Messecenter Herning, Denemarken op 29 tot 31 januari.

31 merken, allemaal geselecteerd op basis van een aantal circulariteitscriteria, zijn allemaal aanwezig op de nieuwe gecureerde beurs van Formland Spring, ‘Circular Formland Days’. Het doel van de beurs is om inspiratie te bieden aan de sectoren design, interieur, mode en levensstijl voor een meer circulaire denkwijze door bijvoorbeeld een innovatieve aanpak te hanteren op nieuwe bedrijfsmodellen en door materialen te hergebruiken. Volgens de medeorganisator, Lifestyle & Design Cluster, zijn deze zaken cruciaal, als deze sectoren van plan zijn te streven naar een groene toekomst.

”Het is uiterst belangrijk dat ook de levensstijlsector meer en meer ijvert voor circulariteit, omdat de toekomst gevuld zal zijn met circulaire, duurzame producten die onder meer gerecyclede of overtollig materiaal bevatten en die gemakkelijk kunnen hersteld, doorverkocht of hergebruikt worden. Dat is tenminste de visie van de Europese Commissie in haar ontwerp voor de nieuwe Ecodesignrichtlijn. Een andere zaak waarover er veel gepraat wordt in deze context, is het feit dat er gewerkt wordt aan een aantal milieu- en klimaatvereisten, vooral dan voor merken in de levensstijlsector”, aldus de projectmanager van Lifestyle & Design Cluster, Maria Hørmann, en ze voegt hier nog aan toe:

”Veel Deense merken zijn zich al bewust van de vele mogelijkheden van het denken en werken op een circulaire manier en zijn dus al goed op de juiste weg om zich voor te bereiden op deze vereisten. En eigenlijk is het heel eenvoudig – de merken die al weggestapt zijn van hun lineaire bedrijfsmodellen en naar meer circulaire modellen aan het toewerken zijn, waarbij producten worden ontworpen en geproduceerd aan de hand van een optimalisatie van de grondstoffen, hebben al een sterkere positie voor het moment waarop die vereisten geïmplementeerd zullen worden.”

Tegelijkertijd is het volgens de projectmanager van groot belang dat bedrijven up-to-date blijven, zeker nu consumenten zich bewuster worden van het belang van handelen op een milieuverantwoordelijke manier.

Inzichten en aha-moment via de paneldiscussie
Op de ‘Circular Formland Days’ zijn er 31 merken aanwezig die ervoor gekozen hebben om groen te gaan. De bedrijven verschillen enorm qua grootte en er zijn ook verschillen in hun verwezenlijkingen in hun respectievelijke processen, maar ze werken allemaal met producten of oplossingen op basis van het circulaire model. Een van de vele deelnemers is het bedrijf SMALLrevolution dat vorig jaar op Formland Spring de Creators Community Design Award gewonnen heeft en de voedingsmiddelensector wordt vertegenwoordigd door het bedrijf BÆLG. De volledige lijst van alle deelnemers is hier te vinden.

De ‘Circular Formland Days’ dragen ook bij aan het Speak Up-evenement van de beurs met het debat ‘Van afval en overtollige materialen naar nieuw designproducten’. Tijdens het debat zullen de medeoprichter van BAKANO Design, Astrid Ågot Nielsen, de oprichter en CEO van THE UPCYCL, Rikke Ullersted, de CEO van We Do Wood, Klaus Jorlet en de medeoprichter van Målbar, Jakob Aaen, een debat voeren over de verschillende aspecten van circulariteit in de levensstijlsector. Ze nemen ook allemaal deel aan de ‘Circular Formland Days’-beurs zelf.

”Via het debat krijgt het publiek waardevolle inzichten in een aantal interessante, praktische voorbeelden van circulariteit op de beurs, die gemakkelijk te begrijpen zijn. Eveneens is er plaats voor een aantal aha-momenten en wordt er aangezet tot nadenken. We hopen vooral dat het debat de nodige inspiratie zal bieden aan het publiek, zodat ze zelf deze reis kunnen starten voor hun eigen merk – of leveranciers kunnen inspireren om groenere keuzes te maken bij aankopen in de toekomst,” zegt Maria Hørmann.

Formland Spring 2023 vindt plaats in het MCH Messecenter Herning, Denemarken van 29 tot 31 januari 2023.