Mobitec heeft vertrouwen in en respect voor anderen als fundamentele pijlers

‘Het succes van altijd jezelf blijven als meubelmerk’

In 1990 werd in Eupen (B) de firma Mobitec gestart door dezelfde grondlegger als die van het familiebedrijf Rom. Oorspronkelijk bedoeld als merk voor de projectmarkt legt Mobitec zich vandaag de dag voor een groot deel toe op het produceren van tafels en stoelen voor consumenten. Maar de principes waarop het bedrijf is gestoeld staan na meer dan 30 jaar nog altijd overeind, aldus Pascal Houben, Sales Director van Mobitec: “Respect, eerlijkheid, betrouwbaarheid en totale ondersteuning van onze klanten. Wij zijn een bedrijf van hechte samenwerkingen voor de lange termijn.”

Geluk

Produceren doet het Belgische merk in drie fabrieken in Polen die in eigen handen zijn. Er werken in totaal 550 medewerkers in deze fabrieken. “We hebben veel geluk gehad met het op tijd inkopen van grondstoffen voor onze productie. Hierdoor hebben we eigenlijk nooit een tekort aan materialen gehad. We hebben vanaf het begin in 1990 altijd goede relaties gehad met onze toeleveranciers en daarom op tijd besteld en geleverd gekregen. Een pluim voor onze inkoop. Dit geldt ook voor het schuim dat we gebruiken, gemaakt door Kabelwerk hier in Eupen.” Maar afgelopen zomer ging het mis: overstromingen in dit deel van België zorgden voor een gedwongen sluiting van de schuimfabriek. Het had helemaal mis kunnen lopen maar ook hier liet de goede relatie tussen producent en toeleverancier zich gelden: “Kabelwerk verwees ons door naar andere schuimfabrikanten waarvan zij wisten dat ze ons goed zouden kunnen helpen. Dat gebeurt alleen wanneer er al 25 jaar innig wordt samengewerkt. Het schuim van de andere partij is prima maar zodra Kabelwerk weer operationeel is, waarschijnlijk vanaf februari dit jaar, keren we bij hen terug. Uiteraard. Wij blijven loyaal aan hen.”

Door de combinatie van geluk en wederzijdse loyaliteit wist Mobitec de levertijden heel lang te houden op 6 tot 9 weken. Pascal: “Nu pas moeten we tijdelijk 10 tot 11 weken afgeven vanwege de vele orders in december en de vakantiesluiting van de fabrieken. In Polen viert men Driekoningen dus zijn 6 en 7 januari ook vakantiedagen. Maar we lopen alweer in.” Het bedrijf is actief in het thuisland, in Nederland, in Duitsland, Frankrijk, Ostenrijk en Zwitserland. Binnenkort ook in Polen en in Spanje. Pascal wijst op een bijzonder fenomeen: België volgt Frankrijk in het ritme van gedwongen winkelsluitingen en heropenen, Nederland doet hetzelfde met Duitsland. “Er zit altijd een week of twee vertraging tussen het gedrag van het origineel en de navolger en de twee koppels zijn nooit tegelijkertijd gesloten. Hierdoor kunnen we altijd wel ergens leveren. En hebben we nooit een overflow aan productie meegemaakt.” Hij wijst erop dat niet alleen de verkoopmedewerkers een oververhitte periode hebben meegemaakt: “Ook ons logistiek team, de orderadministratie, de productiemedewerkers in Polen. Ze hebben tot het uiterste inspanningen geleverd. Teamwork makes the dream work, zeg ik altijd. De gehele firma heeft perfect gepresteerd, in alle geledingen. We praten daar te weinig over, vind ik.”

De Woonindustrie
De showroom in Nieuwegein bij De Woonindustrie wordt het hele jaar door gebruikt, ook door contacten uit Vlaanderen en zeker nu Keulen als jaarlijks beursmoment voor 2022 is weggevallen. “We hebben nu ook een eigen kleine keuken in de showroom met versnaperingen voor bezoekers. We proberen een beursstand, die we 3 jaar lang voor Brussel en Keulen, dus 6 keer, gebruiken ook terug te laten keren in de inrichting van de showroom. Herkenbaarheid. We openen op dit moment ook een nieuwe showroom van 1000m² voor de projectmarkt in een kantoorpand in Luik. Het gevoel dat onze meubelen uitstralen past goed bij de trend van huiselijkheid op kantoor, in de zorg en in de horeca.” Als laatste wijst hij op het succes van grote eettafels van Mobitec: “Thuiswerken heeft hiervoor gezorgd. De eettafel is nu het centrale punt van het interieur: werken, leren, lezen, eten, spelen aan dezelfde tafel. Met bijvoorbeeld openingen voor stekkerdozen. Wij spelen daar goed op in. En bij een mooie grote tafel hoort uiteraard een mooie en comfortabele stoel, niet? ”

Copyright
© 2022 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Interior Business Magazine.

Bovenstaande tekst is slechts een fragment van het uitgebreide interview. U leest het gehele interview in de editie van Interior Business Magazine die deze week op de mat ploft.

Nog geen abonnement? Mail linda@businesscontentmedia.nl