Ingetogen, maar vol karakter, 360° oplichtend, herinterpreteert Chiaroscura de klassieke luminator-lamp, van origine een lamp die direct vanaf de grond omhoog schijnt. Een idee dat voor het eerst werd bedacht door Pietro Chiesa in 1933 en vervolgens opnieuw werd bekeken door Achille en Pier Giacomo Castiglioni.

Alberto en Francesco Meda breidden samen met Foscarini de functionaliteit van de lamp uit en creëerden een driehoekige structuur, gemaakt van aluminium profielen en voorzien van LED-strips: Een “kooi” met een opaline plastic profiel, die LED-licht verspreidt. Anders dan klassieke luminator-lampen, verspreidt Chiaroscura omgevingslicht naar de zijkanten en indirect licht naar het plafond.

Chiaroscura, een nieuwe uitdrukking van het experimentele karakter van Foscarini, dankt zijn onderscheidende persoonlijkheid aan het geweldige lichteffect en de originele synchronisatie tussen vorm en functie. Ontworpen door Alberto en Francesco Meda, komt Chiaroscura voort uit een ontwerpuitdaging: Het onderzoeken van de mogelijkheid om de functionaliteit van een klassieke luminator, die alleen indirect licht naar boven uitstraalt, te verbeteren. Het elegante en lichtgewicht lichaam dat niet alleen verlicht, maar ook volledig verlicht is, was het doel dat leidde tot de uiteindelijke vorm, de materiaalkeuze en productietechnologieën.
Chiaroscura is een lamp met een subtiele aanwezigheid die een verborgen technische complexiteit maskeert in de geest van Foscarini. “Het was voor mij duidelijk – stelt Francesco Meda – dat Foscarini, door met mijn vader en mij samen te werken, een ontwerptaal wilde creëren, waar het bedrijf wereldwijd niet om bekend staat, maar wel begrijpt: technische kennis. Foscarini staat bekend om zijn prestigieuze ontwerpen, maar heeft ook een bijzondere drive naar innovatie. We hebben de wens van het bedrijf om met ons samen te werken gezien als uitnodiging om het technologische aspect duidelijker te benadrukken, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp”.

Chiaroscura bestaat uit drie halve bogen, die een specifieke driehoekige doorsnede vormen. Deze ontwerpkeuze zorgt voor een evenwichtige aanwezigheid die kan veranderen, afhankelijk van het perspectief. De slanke en zichtbaar lichte behuizing van Chiaroscura en zijn warme, uitnodigende licht maken de lamp flexibel en veelzijdig en in staat om zijn discrete persoonlijkheid over te brengen en verschillende omgevingen te verfraaien, van woonomgevingen tot de projectsector en kantoren. Chiaroscura straalt zowel een krachtig indirect licht uit, afkomstig van de LED die aan de bovenkant is geplaatst, als een indirect licht op de muur of verspreid in de kamer, afhankelijk van hoe de lamp is afgesteld. Dit is mogelijk dankzij de LED-strip die aan de binnenkant van de lamp is geplaatst en van onder tot boven loopt door een van de aluminium profielen. Het frame bestaat uit matte en lichtgevende oppervlakken die de visuele impact van de lamp verlichten. De lamp verspreidt een warm en uitnodigend licht. De behandeling van het oppervlak van het vloeibaar-gecoate aluminium zorgt voor een authentieke textuur die zichtbaar blijft. Chiaroscura is verkrijgbaar in twee kleuren – donkerrood en titanium – die de twee versies een gedurfde of een verfijnde persoonlijkheid geven.