Löwik Wonen en Slapen in Vriezenveen bestaat 90 jaar. Dat lustrum is in oktober gevierd. En dus gingen wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek bij de woonwinkel langs om Gerben Löwik te feliciteren met deze mijlpaal. Ze werden ontvangen in de prachtige winkel met een oppervlakte van maar liefst 40.000 vierkante meter. De ondernemer is trots op de grootste woonboulevard van Oost-Nederland onder één dak.

 

De opa van Gerben, Jan Löwik, was 90 jaar geleden de oprichter van het bedrijf. “Hij bracht op zijn bakfiets zelfgemaakte matrassen bij de klanten rond”, vertelt Gerben. Hard werken, maar het legde Jan Löwik geen windeieren. De zaak van de matrassenmaker groeide en werd uitgebreid met meubels. Vervolgens stapte zijn zoon Harrie (de vader van Gerben) in het familiebedrijf. Die had grote plannen en vooruitstrevende ideeën. Achter de zaak aan het Oosteinde werd een toonzaal gebouwd, goed voor een oppervlakte van 1.000 vierkante meter. “Ongekend groot voor die tijd”, aldus Gerben Löwik.

 

In het begin van de jaren zeventig werd afscheid genomen van het pand aan het Oosteinde in Vriezenveen. Toen de voormalige textielfabriek van Jansen en Tilanus te koop kwam, besloot Harrie Löwik deze voor een deel te kopen en er zijn zaak te huisvesten. “Voor die tijd een flinke stap”, vertelt zoon Gerben. “Mijn vader was toen nog maar een jaar of 40.” Dat was nog maar het begin, want zo’n tien jaar later werd het hele fabriekscomplex gekocht. Het begin van de huidige woonboulevard.

 

Gerben Löwik stapte 13 jaar geleden in de zaak, na zijn carrière als profwielrenner. “Je hebt dan wel je studie gedaan, maar je weet eigenlijk nog niets”, vertelt de ondernemer, die op alle afdelingen meeliep om het bedrijf goed te leren kennen. “Als zoon van de baas wil je je wel extra bewijzen.” Wethouder Van der Ham begrijpt dat: “Zo leer je goed hoe het eraan toegaat binnen het bedrijf.” Gerben Löwik ziet de toekomst positief. Volgens hem verandert de wereld van woninginrichting voortdurend, waarbij de zoektocht naar verbetering nooit stopt. “Maar of het nu gaat om bescheiden of ambitieuze uitdagingen, onze toewijding blijft onveranderd: met passie blijven we streven om de woonwensen van onze klanten te vervullen.” Links op de foto Gerben Löwik, rechts Wethouder Van der Ham.