Studiejaar 2023-2024 is inmiddels overal van start gegaan. Zo ook op het Deltion College in Zwolle. Gerben Westera is aan het college verbonden als docent voor de opleidingen Interieuradviseur en Interieurvakman Woning- en Projectstofferen. Hij is van mening dat het essentieel is dat er goede vakmensen worden opgeleid. “Als er iets misgaat binnen een bedrijf, heeft het vaak te maken met gebrek aan vaardigheden en kennis. De markt vraagt echt om vakmensen.”

Het Deltion College herbergt meer dan tweehonderd opleidingen die jaarlijks door zo’n twintigduizend studenten worden gevolgd. Gerben is er nu bijna zes jaar docent. Daarvoor was hij jaren zelf werkzaam als woning- en projectstoffeerder, ook vervulde hij een technische functie bij een hotel. Dit is volgens hem een groot voordeel. “Als je zelf uit het vak komt, weet je als docent waar je het over hebt.”

De opleiding tot interieuradviseur is, mede dankzij de populariteit van de diverse woonprogramma’s op televisie, momenteel ongekend populair. Gerben: “Eerder waren er altijd twee klassen, maar dit jaar zijn dat er maar liefst vijf. Het is een brede, vierjarige mbo-opleiding waarbij twee keer een halfjaar stage wordt gelopen. Dit is zogezegd modulair onderwijs, de casussen die op school worden behandeld sluiten ook aan op de markt”.

De vakopleidingen

Ook voor de twee- en driejarige BBL-opleiding Interieurvakman Woning- en Projectstofferen wordt nu de stap naar modulair onderwijs gezet. “Wij vinden het niet alleen belangrijk om studenten op school kennis en kunde bij te brengen, maar willen hen ook kansen bieden op de arbeidsmarkt. Op school kan natuurlijk alles worden geoefend, maar de praktijk is misschien wel nóg belangrijker.”

Het vak promoten

“Als bedrijf wil je je klanten waar voor hun geld geven, daar moet je het immers van hebben. Daarom is het zo belangrijk dat er goede vakmensen worden opgeleid”, vervolgt Gerben. “Wij zijn vanuit Deltion al jaren aan het bouwen aan de contacten met het bedrijfsleven en wij zijn zo’n drie à vier jaar geleden met alle scholen een samenwerkingsverband gestart om het contact met het bedrijfsleven verder te optimaliseren. Daarnaast staan wij als consortium op 24, 25 en 26 september aanstaande ook op de Interieur Collectie Dagen in Gorinchem, dé vakbeurs voor raamdecoratie, vloeren, wandbekleding en stoffering. Hier vindt het Nationaal Kampioenschap Woning en Projectstofferen plaats, iets waar altijd veel aandacht aan wordt gegeven. Zo proberen we samen met de retail het vak te promoten.”

Open dagen

Het Deltion College en het bedrijfsleven richten zich hiermee op een jonge doelgroep. “Op de échter doeners onder hen”, aldus Gerben. Om de vakgebieden onder de aandacht te brengen bij jongeren organiseert het Deltion College open dagen en open avonden. Deze vinden onder meer plaats in november 2023 en januari 2024.

“Wij bieden hen prachtig werk in een geweldig vak, met véél kansen. Er zijn bovendien steeds meer erkende leerbedrijven en daarmee mooie praktijkkansen. De ervaring leert dat bedrijven die bij SBB een aanvraag doen om erkend leerbedrijf te worden, die erkenning ook gemakkelijk krijgen. Je krijgt als bedrijf dan subsidie en en mag studenten opleiden. Zo werken we samen aan de toekomst!”