De winnaars van dit jaar in de acht categorieën van Dutch Design Awards (DDA) kenmerken zich door de hoge kwaliteit van onderzoek, vakkundig makerschap en interdisciplinaire samenwerking. DDA reikte op donderdag 21 september de prijzen uit aan de winnaars tijdens een feestelijke DDA Award Night. Alle winnende en genomineerde projecten zijn te zien tijdens de DDA23 overzichtstentoonstelling op Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober 2023.

Waar de afgelopen jaren de grenzen tussen disciplines steeds verder vervaagden, beoordeelden de vakjury’s dit jaar meer projecten dan ooit tevoren die ook in andere categorieën niet hadden misstaan. Dat roept de vraag op of ontwerp nog op dezelfde manier te categoriseren is. Onder de inzendingen maken crossovers het grootste deel van de projecten uit. Naast makerschap, onderzoek en samenwerking vielen als onderliggende thema’s dit jaar het persoonlijke als uitgangspunt, een breed spectrum aan perspectieven en de noodzaak voor betekenis en verbinding op.

Dutch Design Awards bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en de meest toonaangevende projecten en kijkt naar de impact van die verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen op onze samenleving. Vakjury’s van onafhankelijke ontwerpexperts kozen winnaars in elk van de volgende categorieën: Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Data & Interaction, Best Commissioning en Young Designer. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria: impact, onderscheidend vermogen, zeggingskracht en productiewijze, soms aangevuld met categoriespecifieke criteria.

De acht winnaars werden onder leiding van hoofdjuryvoorzitter Dymphie Braun gekozen door de voorzitters van de vakjury’s: Chris Kabel, Femke Bijlsma, Mieke Gerritzen, Iris Ruisch, Daniëlle Arets (a.i. voor Angelique Spaninks), Merel van Helsdingen (a.i. voor Daniël Sytsma), Tijn van Elderen en Evelien Reich. Ook werd dit jaar onder voorzitterschap van Timo de Rijk de oeuvreprijs BNO Piet Zwart Prijs uitgereikt aan Karel Martens. Op de afbeelding een voorbeeld van zijn werk. Zie meer voorbeelden op martens-martens.com

Om de winnaars en de toelichting van de jury te zien klik op deze link:

https://mailchi.mp/78e777f87320/persbericht-winnaars-dutch-design-awards-2021-bekend-5904075?e=f38bceb620