Contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat. Dat blijkt uit de jaarcijfers High Impact Crime 2017. De afgelopen jaren heeft een gezamenlijke aanpak door deTaskforce Overvallen en banken zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe vormen van geweld en gebrek aan politiecapaciteit kunnen echter zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, zo waarschuwt Detailhandel Nederland.

Zware explosieven

In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken tot het verleden zouden behoorden. De jaren daarna lieten echter een sterke stijging zien en in 2017 vonden 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Ook het aantal kraken per maand verandert snel. Zo was er een golf van plofkraken in de maanden mei, juni en juli. Het valt met name op dat plofkrakers overstappen op gebruik van zware explosieven. Voorheen werd nog wel eens relatief onschuldig gereedschap als een trekhaak ingezet, maar daarvan is nauwelijks sprake meer. Bert van Steeg, Secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland:  “In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

Winkelovervallen

Naast plofkraken vinder er gemiddeld één keer per dag winkelovervallen plaats. Zo waren er in 2017 262 winkelovervallen, een lichte daling ten opzichte van 2016. Maar de daling lijkt er nu wel uit. In de grote steden stijgt het aantal overvallen inmiddels weer.