Topontwerper Marcel Wanders heeft zijn designstudio gesloten en de tientallen mensen die er werkten naar huis gestuurd, onze collega’s van Quote Magazine zoomen in op de situatie. ‘Ik ben niet iemand die buitengewoon diep emotioneel geraakt wordt door dit soort dingen, maar dit was moeilijk’, zegt Wanders over de gebeurtenis die vorig jaar al speelde, maar die niet eerder de aandacht trok.

<<

‘Het idee van een eeuwige studio niet ging werken. Dat het zonder mij niet gaat. Dat komt ook omdat de mensen die voor me werken dat niet doen omdat ze een baan nodig hebben, maar dat ze bij de studio zijn gekomen omdat ze met Marcel Wanders willen werken. Omdat ze bij Marcel Wanders op een niveau kunnen werken dat ze in hun eentje niet bereiken.’

>>

Er werkten altijd tussen de 50 en 80 mensen in de designstudio die Marcel Wanders een slordige dertig jaar heeft gehad, en die hem talloze creatieve en zakelijke successen bracht. De iconische ontwerper vertelt Quote dat hij lang heeft gezocht naar een manier om de toekomst van dat bedrijf te verzekeren. ‘Maar ik begreep dat het langzamerhand tijd werd om in te zien dat het idee van een eeuwige studio niet ging werken. Dat het zonder mij niet gaat. Dat komt ook omdat de mensen die voor me werken dat niet doen omdat ze een baan nodig hebben, maar dat ze bij de studio zijn gekomen omdat ze met Marcel Wanders willen werken. Omdat ze bij Marcel Wanders op een niveau kunnen werken dat ze in hun eentje niet bereiken. Ik heb dus de verantwoordelijkheid om ze op te tillen. En als ik dat niet meer kan of wil, dan moet ik daar eerlijk over zijn. Daarom hebben mijn ceo Robin en ik op vrijdag 1 april iedereen bij elkaar geroepen, en verteld dat we zouden stoppen. Er was die vrijdag veel verdriet. Maar gelukkig ook veel begrip.’

Lees hier verder en vergeet geen abonnement op Quote Magazine te nemen.