De overname van Conforama France door branchegenoot But was een feuilleton dat door de media op de voet werd gevolgd. Hoe is het Conforama France na de overname vergaan in 2024?

De cijfers lopen tot eind juni 2024 en beslaan 9 maanden. De totale netto omzet in deze periode was 1, 228 miljard euro. Maar er werd een netto verlies geregistreerd van 70, 523 miljoen euro. Dit is meer dan in de voorgaande periode in 2023. Als redenen voert het bedrijf aan: gestegen kosten in materialen, energie en transport plus een toegenomen concurrentie. Ondanks de grote verspreiding en naamsbekendheid van de filialen in Frankrijk heeft Conforama ook veel last van online aanbieders. De gedaalde koopkracht van de Fransen telt ook mee.

Om aan volume te blijven komen zijn de prijzen ook sterk verlaagd in de negen maanden tot 1 juli 2024. Dit drukt uiteraard ook op het resultaat. Toch rekent Conforama op termijn er op dat die naamsbekendheid en het vertrouwen in de merknaam het bedrijf een positieve wending gaan geven dit jaar. Er zijn slagen gemaakt in het logistieke proces waardoor geld wordt bespaard, het bedrijf gaat digitaal meer aanwezig zijn bij consumenten en de kosten gaan nog meer gerationaliseerd worden (dus: bezuinigingen), zo geeft Conforama France aan.

Het bedrijf heeft ook 11,7 miljoen euro verloren door het sluiten van een filiaal en het sociale plan voor de medewerkers van deze vestiging. Dit was nodig om op de langere termijn gezonder te blijven als bedrijf, zo stelt Conforama France. Maar het bedrijf is nog steeds sterk afhankelijk van de kooplust van het Franse publiek en zit met grote voorraden die ook geld kosten. Grote concurrenten zijn bijvoorbeeld het moederbedrijf But, IKEA. Maisons du Monde en online aanbieder Amazon. Conforama France zal naast investeren in online verkopen ook redenen moeten verzinnen en uitdragen waarom Franse consumenten naar de fysieke winkels van de keten moeten blijven komen.

Adviezen van buitenaf luiden: doe structureel iets aan de te grote voorraden van dit moment en spreek nieuwe voorwaarden af met de leveranciers. Kijk naar het aantal vestigingen (op dit moment 178): is dit niet nog steeds te groot? Optimaliseer het aanbod per winkel en let daarbij op regionale verschillen in plaats van het blind staren op grote, goedkopere hoeveelheden aanschaffen en deze vervolgens moeten opslaan. Versnel het e-commerce proces en integreer dit met de fysieke winkels (de site werd in 2023 144 miljoen keer bezocht, cijfers van 2024 ontbreken nog). Omarm vernieuwing (ook in het assortiment) en versterk de merknaam Conforama.

We gaan zien in hoeverre de keten deze adviezen van experts gaat opvolgen in 2025.