Van Vloeren Business Magazine Online

De oorlog in het Oosten heeft ook gevolgen voor de aanvoer van hout voor vloeren en daarmee op de prijs die 10 tot 20 procent is gestegen de afgelopen weken. Ook het transport vanuit het Oosten dat is verslechterd heeft zijn weerslag op de prijs van parket. Dit blijkt uit een artikel van Business Insider.

Ongeveer een derde van de totale eikenvoorraad van West-Europa komt uit Oekraïne, vertelt directeur Lars Versteeg van Flamingo Parket, dat houten vloeren verkoopt aan speciaalzaken. Zijn belangrijkste leveranciers komen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. “De meeste fabrieken werken tot 30 procent van hun capaciteit”, vertelt hij over de situatie in Oekraïne. “Mensen die daar werken zijn of gevlucht of zijn aan het vechten. Wij krijgen wel spullen maar mondjesmaat, niemand weet hoe lang dit gaat deuren. We zijn op zoek naar alternatieven. We kopen hout nu in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Polen. Het probleem is dat iedereen dat doet, dus het is druk op de markt.”

Ook de sancties tegen Rusland zitten Versteeg dwars. Hij heeft niet alleen te maken met de boycot van Russische spullen, maar ook nog met een vrachtverbod. “Geen schepen varen meer.” Versteeg importeert net als veel andere vloerleveranciers triplex, dat gemaakt wordt van Russische berken en dat als onderlaag dient voor houten vloeren.

Als de oorlog aanhoudt, zullen de prijzen verder stijgen, denkt Versteeg. Ook vloerspecialist Tobias Hebbinge van Martijn de Wit Vloeren beaamt dat. “Sinds het begin van de oorlog zijn de vloeren 10 tot 20 euro duurder per vierkante meter, en dit gaat verder omhoog.” Hij geeft als reden dat er een tekort is aan hout en dat de huidige voorraden worden opgekocht door onder meer de Verenigde Staten en China.

Hebbinge geeft aan dat ook zijn zaak kampt met een tekort aan eikenhout uit Oekraïne en multiplex uit Rusland of Wit-Rusland. Of ze naar alternatieve houtsoorten kijken? “Je hebt nog vloeren die van tropisch hardhout gemaakt zijn, maar die zijn donker. En licht hout, zoals eiken, is waar mensen naar op zoek zijn.”

Niet alleen individuele zaken kampen met tekorten. Bestuurslid Jan van der Kroef van brancheorganisatie het Gilde van Parketteurs erkent het probleem voor de hele sector. “Voor parket komt redelijk wat eikenhout uit Oekraïne. En berkenhout triplex, dat onder de planken zit, komt uit Rusland.” Het directe gevolg hiervan is dat de prijzen hard stijgen. “De prijzen zijn momenteel twee of drie dagen geldig en zijn sinds begin van de oorlog met 5 tot 7 euro per vierkante meter gestegen”, zegt Van der Kroef. Hij denkt net als Hebbinge en Versteeg dat de prijzen nog verder omhoog zullen gaan.

Klik hier voor de rest van dit artikel: www.businessinsider.nl/oorlog-oekraine-houten-vloer-kopen/