Inretail komt naar aanleiding van de persconferentie van zaterdagavond jl. waarin een lock down werd aangekondigd door Premier Rutte, uiteraard weer met een persbericht: ‘verbijsterende paniek overheerst in kabinet.’

”Zaterdagavond zijn de aangescherpte maatregelen bekend geworden. De lockdown van alle niet-essentiële winkels vanaf morgen is een enorme dreun voor de sector. Het is bizar dat het Kabinet met zulke disproportionele maatregelen komt waar geen draagvlak voor is. Ondernemers reageren woedend en voelen zich in de steek gelaten.De snelheid waarmee de maatregelen worden ingevoerd, onderstreept de paniekstand in Den Haag en paniek is een slechte raadgever.”

Ongekend

INretail vindt het ongekend dat niet voor intelligentere maatregelen is gekozen die de economie open houden. ”Winkels zijn altijd veilig geweest en er zijn goede alternatieven mogelijk, zoals nog minder mensen tegelijk in de winkel of kopen op afspraak. Click & collect is geen echt alternatief heeft de retail afgelopen voorjaar ervaren. Toen leverde het voor de winkels die het aanboden nog geen 10% van de omzet op ten opzichte van normaal. INretail wil een intelligentere aanpak van de pandemie want Nederland op slot zetten leidt tot een onhoudbare situatie. Nu koopt het kabinet tijd en mogen ondernemers de rekening betalen.”

Te vroeg gejuicht. 

Afgelopen week nog, na de vorige persconferentie, sprak Jan Meerman van Inretail alle retailers -nogal kinderlijk- toe met de woorden: ‘Jullie zijn Max (Verstappen, red.), wij zijn Jos (Verstappen, red.).’

Inretails corona lobby van afgelopen weken zou haar vruchten hebben afgeworpen. De retailers, het zouden allemaal winnaars zijn. Dankzij de lobby. Inretail greep de gelegenheid aan om haar credits te pakken. De overheid greep niet in bij ‘het ultieme inhaalmoment’, zo juichte Meerman.

Te vroeg gejuicht. Wordt vervolgd.

Lees hier betreffende column.