IKEA gaat meubelen verhuren en deze bij terugname repareren om door te verkopen. Dat doet het bedrijf al in een aantal landen (waaronder ook ons land), maar dit concept gaat nu uitgeprobeerd worden in alle 30 landen waar het bedrijf vestigingen heeft, zo meldt persbureau Reuters. Hiermee komt het woonwarenhuis tegemoet aan de wensen van haar milieubewuste klanten die vanwege hun werk en levensstijl ook vaak verhuizen.

Gisteren werd in een vestiging in het Duitse Kaarst dit concept voor Duitsland gelanceerd. Veel jonge IKEA klanten verhuizen zo vaak dat zij niet iedere keer nieuw meubilair kunnen en willen kopen, dus voor hen is tijdelijk bezit een uitkomst. Het bedrijf weet ook dat 90 procent van haar klanten wil bijdragen aan een beter milieu, maar dat deze mensen niet goed weten wat ze moeten doen om een positieve bijdrage te kunnen leveren. Tijdelijk gebruik, repareren en doorverkopen past volgens IKEA in hun beeld van consuminderen om zo grondstoffen en energie te besparen.

In december werd in Amsterdam ook al kleinschalig geƫxperimenteerd met de verhuur van meubelpakketten in Amsterdam. IKEA werkte daarvoor samen met een woningcorporatie en richtte zich alleen op de bewoners van een complex in Amsterdam-Oost, aldus Retail Trends.

IKEA CEO Jesper Brodin vindt dat mensen leuk en betaalbaar moeten wonen met een schoon milieugeweten. Niet meer met de auto naar de vestigingen rijden maar online bestellen ziet hij ook als gedrag dat uit deze wens voortvloeit. Bovendien hechten jongeren steeds minder aan bezit, of het nu om auto’s, muziek of het interieur gaat. In de Verenigde Staten zijn de bedrijven Rent The Runway en West Elm ook aan het kijken naar de mogelijkheid van het verhuren van meubilair. IKEA had het afgelopen jaar een omzet van 39 miljard euro. Op de foto de vestiging in Kaarst vanuit de lucht gezien.