IKEA wi vanaf 2030 een volledig circulaire onderneming zijn. De Ellen MacArthur Foundation is  eider op het gebied van de circulaire economie. Eeen strategisch partnerschap tussen de twee is dan ook geen verrassing. Samen werken ze nu aan plannen om meubelen nu echt volledig circulair te ontwikkelen, te laten produceren en aan te bieden.

Dit op weg naar een circulaire maatschapptij en economie. “Dit is een verschuiving voor ons gehele bedrijf. Meubelen een langer leven geven door deze te hergebruiken, te repareren, te recyclen als laatste optie, daar zijn leiderschap en samenwerking voor nodig. Daarom zijn we zo blij met de samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation: de transitie doorvoeren en circulariteit centraal stellen in de gehele meubelbranche. Het eerste project is samen een sluitende, wereldwijd gangbare begrippenlijst van circulariteit opstellen om verwarring te voorkomen en om iedereen te helpen bij de transitie naar circulair”, aldus Lena Pripp-Kovac, Chief Sustainability Officer, Inter IKEA Group.

Het bedrijf was al gestart met initiatieven richting dit doel: sofas werden opnieuw gestoffeerd en verkocht om zo in te schatten of het publiek meewil op dit pad. Ook inleveren, opknappen en doorverkopen is al gestart. Alle nieuwe ontwerpen van de producten in het woonwarenhuis moeten al rekening houden met het doel van 2030. Op dit moment is al meer dan 60 procent van de producten gemaakt van hernieuwbare materialen als hout en katoen. Meer dan 10 procent bevat gerecyclde materialen. Bij textiel bestaan de producten voor 59 procent al uit gerecyclled PET. Denk aan karpetten, gordijnen, rolgordijnen beddengoed en tassen.

Beide partners hopen ook de wetgevende organen te kunnen overtuigen van het nut van hun missie en ontwerpers te inspireren met circuariteit als basis. Ook de klanten van IKEA moeten meedoen, via speciale promoties en acties, om zo hun koopgedrag blijvend aan te passen op circulariteit.